Botrány

Áll a bál Portugáliában, Ronaldót hazaárulással vádolják

MM

Létrehozva: 2023.01.12.

Hiába cáfolta a nagy felháborodást kiváltó hírt Cristiano Ronaldo szaúdi klubja. Politikai szintre is emelkedett a balhé.

A katari labdarúgó-világbajnokság előtt még csak arról szóltak a hírek, hogy a portugálok többsége hajdani kedvence ellen fordult, és az online felmérések szerint kiszavazták volna Cristiano Ronaldót a válogatott kezdőcsapatából. A november-decemberi torna előtt a Manchester Unitedtől botrányos nyilatkozatháború után távozott 37 éves világsztárnak dicstelenül is ért véget az utolsó vb-szereplése, a Marokkó elleni negyeddöntőbeli vereség (0-1) után zokogva vonult az öltözőbe. Mára pedig, immár a szaúdi al-Nassr légiósaként odáig jutott, hogy hazaáraulással vádolják a honfitársai.

Cristiano Ronaldo a rijádi bemutatásán
Cristiano Ronaldo a rijádi bemutatásán   Fotó: AFP

Az AFP francia hírügynökség hétfőn a neve elhallgatását kérő, de a rijádi klubhoz kötődő forrására hivatkozva erősítette meg az utóbbi hetekben már terjedő pletykát: eszerint a 37 éves Ronaldo nem csak futballozni igazolt 2,5 évre Szaúd-Arábiába. Azért is kaszál 200 millió eurót (80 milliárd forint), hogy a 2030-as foci-vb szaúdi pályázatának nagyköveteként hasznosítsák felfoghatatlan népszerűségét.

Ez azért fájó Ronaldo honfitársainak, mert a 24. labdarúgó-világbajnokság megrendezésére a tervek szerint Portugália is beadja a pályázatát, Spanyolországgal és a társuláshoz később csatlakozott Ukrajnával karöltve. Ennek megfelelően óriási felháborodás fogadta az AFP-hírt, a lapok egymásra licitálva szedték le a keresztvizet az ötszörös aranylabdásról. A Correio de Manha fogalmazott a legsarkosabban, a következőképpen címezve a veterán klasszisról szóló cikkét: 

CR7 200 millió euróért elárulja Portugáliát

 

Ronaldo szűkebb pátriájában, Madeira szigetén már politikai szintre emelkedett az ügy.

– Ez hazafiatlan lenne – mondta Miguel Albuquerque, a regionális kormány elnöke, igaz, elismerte, hogy a futballhoz lövése sincs.

A viharos fogadtatásra válaszul kedden az al-Nassr közleményben kürtölte világgá, hogy nem igazak a hírek, melyek szerint a klub és Ronaldo szerződésének lenne a szaúdi vb-pályázat támogatásával kapcsolatos záradéka. A portugál kommentárok szerint ugyanakkor ez nem cáfolja az alapinformációt. A klubnak nincs is jogköre ilyen megállapodásra; az külön köttethetett meg a futballsztár és a szaúdi állam befektetési alapja között, amely többek között olyan sportbefektetéseket is pénzel, mint a Forma-1-es futam vagy éppen a Newcastle United felfuttatása az angol labdarúgó Premier League-ben. 

Az AFP forrása emlékeztetett is, hogy a szinte végtelen anyagi lehetőségekkel bíró szervezetet vezető Mohamed bin Szalmán koronaherceg (egyben miniszterelnök) és testvérei mind az al-Nassr tiszteletbeli tagjai.

Sajtóhírek szerint a 87 éves Szalmán király fia maga irányította Ronaldo szaúdi szerződtetését.

Jövőre dönt a FIFA

A 2030-as, centenáriumi foci-vb (az első tornát 100 évvel korábban rendezték Uruguayban) pályázati időszaka már javában tart. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) jövő tavaszi kongresszusán dönt a rendező(k)ről. Az eddigi hivatalos jelentkezők és érdeklődők: ArgentínaChileParaguayUruguay, BulgáriaGörögországRomániaSzerbia, PortugáliaSpanyolországUkrajna, Szaúd-ArábiaGörögországEgyiptom, IzraelEgyesült Arab Emírségek, valamint Egyiptom, Marokkó és Kamerun.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek