Emlékezés

Pelé titkai: 10 érdekesség a legendás 10-esről

MM

Létrehozva: 2022.12.30.

Íme, Pelé kevésbé ismert oldala. Grapefruittal labdázó, mezítlábas utcagyerekből lett pár év alatt nemzeti kincs.

Minden idők egyik(?) legjobb labdarúgóját, a brazil Edson Arantes do Nascimentót mindenki Pelé néven ismerte. Pedig ő eleinte ki nem állhatta, ha így emlegették.

A katari vb-n óriási molinóval üzentek a nagybeteg Pelének a szurkolók
A katari vb-n óriási molinóval üzentek a nagybeteg Pelének a szurkolók    Fotó: AFP

Hűen egykori mezszámához, a Bors összegyűjtött 10 kevésbé ismert érdekességet – köztük a világ egyik legismertebb nevének eredetéről – a legendás 10-es pályafutásáról és életéről, túl a minden futballrajongó által kívülről fújt rekordjain.

 

1. Elírták a nevét

A szülei a nagy amerikai feltaláló, Thomas Edison után választották a nevét, de kihagyva abból az "i" betűt. Csakhogy több dokumentumban elírták, és ezekben helytelenül mégis Edisonként szerepelt. Gyerekkorában Dicónak becézték, a később világhírűvé lett Pelé elnevezéssel az iskolatársai kezdték gúnyolni (sokáig nem is szerette) amiért rosszul (Pilé) ejtette ki kedvenc Vasco-kapusa, Bilé nevét.

 

2. Anyja lebeszélte volna

Kórházi takarítóként dolgozó apja, Dondinho ígéretes futballkarrierjét kettétörte az első profi meccsén elszenvedett súlyos térdsérülése. Ezért mosónő anyja ellenezte, hogy Pelé is erre a pályára tegye föl az életét. Csakhogy Pelé az 1950-es vb-kudarc láttán megígérte apjának, hogy egyszer még világbajnokságon fog játszani. Túlteljesítette: négy vb-szerepléséből háromszor megnyerte a trófeát.

 

3. Kisfiúként melózott

Szegények lévén, Pelé (pontosabban, akkor még Dico) pályaudvarokon és jómódúak lakta környékeken cipőpucolással, máskor teázóban cselédként dolgozva keresett némi pénzt a családnak.

 

4. Mezítláb focizott

Csak 11 éves korától volt cipője, mezítláb játszott, míg föl nem fedezte egy helyi ifjúsági csapat (Bauru Athletic Club) korábbi brazil válogatott edzője, Waldemar de Brito.

Pelé 15 évesen, már a Santos mezében
Pelé 15 évesen, már a Santos mezében    Fotó: AFP

A technikai érzékét az is javította, hogy labda híján eleinte újságpapírral tömött zoknival, vagy grapefruittal futballoztak a többi iskolakerülő gyerekkel az utcán, majd az akkor elterjedő futsalban szokott hozzá a gyorsabb gondolkodáshoz és mozgáshoz. 

 

5. Nemzeti kincs lett

Ma már elképzelhetetlen így világhírű focistává válni, de Pelé sosem játszott az öreg kontinensen (a 18 éven át szolgált Santos után, levezetésképpen csak az amerikai sztárcsapatban, a New York Cosmosban légióskodott). Nem mintha a brazil válogatottba már 16 évesen berobbant csodagyereket nem ostromolták volna az európai sztárklubok. Még csak 20 volt, amikor a Real Madrid, a Juventus, az Inter vagy éppen az AC Milan csábítása miatt a brazil kormány nemzeti kinccsé nyilvánította Pelét, első profi szerződése értelmében pedig többet keresett a Santosnál, mint az akkori brazil államelnök.

 

6. Kapusként is remekelt

Csatárként ismertek a máig megközelíthetetlen gólrekordjai, de kapusként is megállta a helyét. 

Önéletrajzi könyvében elárulta: a ruganyossága miatt mindig is jól védett. Négy meccsen a hálót kellett őriznie a Santosban, egyszer pedig a brazil válogatottban is rá került a sor vészkapusként.

 

7. Visszavágott a Vasasnak

Kétszer játszott magyar csapat ellen, mindkétszer a Santos színeiben a Vasassal. A brazilok előbb az 1967-es chilei Hexagonál-kupa során 2-2-re végeztek a későbbi győztes angyalföldiekkel, majd 1968-ban 4-0-val vágtak vissza Mészöly Kálmánéknak. Pelé mindkétszer szerzett egy-egy gólt.

 

8. Pesten színészkedett

Pelé több filmben alakította saját magát, egyedül a részben Budapesten forgatott 1981-es Menekülés a győzelembe című filmben formált meg kitalált szereplőt. Egy amerikai hadifoglyot, aki a mindent eldöntő gólt ollózza a kapuba. Segédkezett a második világháború idején játszódó film futballjeleneteinek koreografálásában is. 

 

Világhírű színészek (Michael Caine, Sylvester Stallone, Max von Sydow), híres külföldi (Bobby Moore, Osvaldo Ardiles világbajnokok, vagy éppen Kazimierz Deyna) illetve magyar labdarúgók is szerepeltek a horogkeresztes zászlókkal teleaggatott MTK-stadionban játszódó filmben (a későbbi szövetségi kapitánynak, Egervári Sándornak például fel is kellett rúgnia Pelét).

 

9. Csapodár volt

A magánéletében nem volt annyira hűséges, mint játékosként a Santoshoz. Összesen hét gyereke született, három házasságából és több kapcsolatából. 

Pelé és két modell egy 1987-es párizsi reklámforgatáson
Pelé és két modell egy 1987-es párizsi reklámforgatáson   Fotó: AFP

Most 52 éves fia, Edinho volt a Santos kapusa és kapusedzője is, majd 2005-ben pénzmosás és kábítószer-kereskedelem vádjával tartóztatták le. Végül 2014-ben 33 év börtönbüntetésre ítélték, amit később 12 év 10 hónapra enyhítettek, s végül bő két évvel megúszta a hűvösön (2019-ben szabadult).

 

10. Mindenkit hozzá hasonlítanak

A Pelé-imádatra jellemző, hogy a későbbi világklasszis Zicót úgy emlegették, mint a "Fehér Pelé", napjaink sztárja, Neymar pedig sokak szerint az "Új Pelé". Sőt, a 80-as, 90-es évek ghánai sztárja, Abedi Pelé (eredetileg: Abedi Ayew) hozzá hasonlítva kapta a ráragadt nevét. 2004-ben éppen Pelé választotta be a világ 125 legjobb focistája közé.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714397712
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166373_auto_resized.jpg
vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168944_auto_resized.jpg
ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173049_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ledöntötték Baranyi Krisztina provokatív turulszobrát, szerinte a nácik voltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27564_resized.jpg?avcount=1714397712
origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173533_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Vigyázz, átverhetnek a mézédes magyar epret kínáló utcai árusok!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171485_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kitálal a Hazatalálsz producere: nőként néha nehéz volt a dolga!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714397712
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714397712
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/MbHK0r0Iv10062iITpLZRQ2dQRT746_U6zVBrViWQvc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YTViMTZkNWY5NDRiYjM4MTc4MmNlYjQ3OTVhNWE4.webp
Úszás

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UOGmmHhUdtajb5dFldkuMQNaNJDRwpOwKX_ltGwUlMc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FhYmY2Mjg2YzA2OTQ0MmI4MGVjNGFhNjEyMTQ1NGE0.webp
KAPITÁNY

„Ez ostobaság” – Szoboszlairól faggatta Marco Rossit a világ egyik legnagyobb magazinja