Emlék

Öngyilkosság, vagy szabotázs? Miért halt meg Kesjár Csaba?

sk

2022. február 9. szerda 06:00

Ma lenne 60 éves a legendás autóversenyző, könyv jelent meg róla.

“Kesjár Csaba 60, a teljes történet” címmel jelent meg könyv a magyar autósport egyik legnagyobb legendájáról. A tragikusan fiatalon, 26 éves korában edzésbalesetben elhunyt versenyző lehetett volna a Forma-1 első magyar pilótája. Halálának oka máig sem tisztázott.

Az utolsó fotón még együtt ebédelt menyasszonyával, Imolával, majd percekkel később kocsiba ült, hogy teljesítse az edzéskörét a Forma-3-as bajnokság norisringi futamán. Nem sokkal később 200 kilométeres sebességgel csapódott a gumifalnak, s nem tudták megmenteni az életét. Kesjár Csaba tragédiája családja, barátai és szurkolók millióinak álmát törte össze, a sportoló a 80-as évek nagy sztárja volt Magyarországon. Harle Tamás újságíró ma megjelent könyve többek között azt is kutatja, miért kellett meghalnia a sportolónak.

Fotó: Lothar Bendel

- Az aszfalton nem volt féknyom, ezért szóba került, hogy Csaba önkezével akart véget vetni az életének, ezt el lehet vetni. A könyvben azt is leírom, miért gondoltak erre – nyilatkozta lapunknak a szerző, aki a Nagy Béla-program támogatásával írta a könyvet. 

Csaba édesapja és menedzsere, a 2007-ben elhunyt Kesjár János amellett érvelt, hogy szabotázs történt. Szerinte a pilóta német csapata nem tett meg mindent a biztonságért, de ezt sem bizonyították soha.

A hivatalos verzió, hogy az autóból kifolyt a fékfolyadék… Fontos kiemelni, hogy ma már jó eséllyel épen szállt volna ki a kocsiból Kesjár, akinek életét a fej körüli glória, valamint az összeláncolt kettős gumifal mentette volna meg.

A352 oldalas, rengeteg fotóval illusztrált könyv a tragédia utóélete, az oknyomozás mellett részletesen kitér arra is, mekkora esélye lett volna Csabának a Forma-1-re.

- A terv az volt, a Hungaroringet is neki építették. Akkor úgy gondoltuk, hogy két-három év múlva ez összejöhet, ma már úgy vélem, talán 20 százalék esély volt rá. 

A könyv érzelmileg egyik legsúlyosabb része Kesjár menyasszonyának visszaemlékezése. Imola együtt töltötte az utolsó 26 órát szerelmével, a Thököly útról indulva a norisringi pályán is. A csapatboxban eredetileg nem értette, miért nem ért be a férfi, hamarosan azonban szembesült a tragédiával. Mint ahogy Csaba édesapja is, aki akkor ért ki a pályára, amikor fia holttestét az autóba helyezték.

 

Film készülhet a versenyzőről

Harle Tamás könyvében számos rokon, barát, szemtanú emlékezik vissza Csabára. Az író elárulta, tervben van az is, hogy a könyv mellett nemzetközi produkcióban egy film is készül Kesjár életéről.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Feltalálták a ruha alatt viselhető műizmokat

origo.hu

Elhagyta a felesége az RTL Klub gyerekverő sorozatsztárját

borsonline.hu

Nincs megegyezés: Jolly szerint Suzy miatt kell albérletben élnie

vg.hu

Földbe állhat jövőre a lakáspiac

ripost.hu

Hat megyére adtak ki riasztást: ekkor érkezhet az enyhítő eső

vg.hu

Derékba törné a magyar felzárkózást az euró

ripost.hu

Nagyon komoly döntést hozott Schobert Norbi legkisebb gyereke

astronet.hu

Júliusi horoszkóp 2022: érezhető változásokat jeleznek a bolygók

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Megszólalt a kivitelező cég, ez okozhatta az épületomlást a Jókai utcában

borsonline.hu

Erotikus fotózást vállalt be a TV2 sztárja, videó is készült közben

borsonline.hu

"Amíg ő nem néz tükörbe és ismeri be, hogy baj van, hiába állok mellette" - Szakított Molnár Gusztáv és felesége

További cikkek

Legenda

Megszólalt egy közeli barát, elmondta az igazat Michael Schumacher állapotáról

Arany

Jöhet a palacsinta! Milák Kristóf 100 méteren is világbajnok