Búcsú

Edzője képtelen elfogadni Csollány Szilveszter halálát

Szabó Sándor

2022. február 12. szombat 16:00

Vereckei István tornászedző lelki sebei nem akarnak behegedni, egyszerűen nem tud beletörődni, hogy Csollány Szilvesztert 51 évesen elragadta a koronavírus. A mester a családtagokkal, a barátokkal és a sporttársakkal együtt a héten kísérte utolsó útjára szeretett tanítványát, az olimpiai bajnok sportembert.

Forrás: Facebook

Mikor beszélt utoljára tanítványával?

Novemberben. Később értesültem róla, hogy tüdőgyulladással ágynak dőlt, utána pedig koronavírus-fertőzéssel kórházban ápolják. Mindvégig bíztam benne, hogy felépül. Remélem, nem szenvedett sokat, amíg az életért küzdött. Mélyen együtt érzek a családtagjaival, akiket mindennél jobban szeretett. Amikor az Egyesült Államokban, Sacramentóban edzősködött, vendégeskedtem nála, és láttam, mennyire rajong az akkor még pólyás lányáért. Később, már Sopronban pedig rendszeresen főzött a két kisebb lányára, és ragaszkodott ahhoz, hogy ő vigye őket iskolába, balettfoglalkozásra.

Melyik közös emlékük a legmaradandóbb az ön számára?

A Sydneyben bemutatott gyakorlata, amit hosszas töprengés után Limperger Pistával állítottunk össze. Amikor egy elemkombináció után a nézők tapsviharban törtek ki, éreztem: nyertünk.

Mindig a tökéletes gyakorlatra törekedett  Fotó: Nemzeti Sport

Pedig még az 1996-os atlantai olimpia után, a gyűrűn szerzett ezüstérme ellenére fel akart hagyni a tornával. Miért?

Mert belefáradt az élsportba. Ezt hivatalosan közölte is velem. Igyekeztem lebeszélni, arra hivatkozva, hogy a gyűrűn kiváló olasz Yury Chechi épp visszavonulni készül. Atlantát követően három hónappal aztán meggondolta magát, felhívott, hogy folytassuk. Az erőelemek végrehajtása egyébként meg se kottyant neki. Pályafutása során öt világbajnoki ezüstöt szerzett, szerencsére a 2002-es debrecenin végül nyakába került az arany is.

Ez az elszántság vezetett a 2000-es olimpiai diadalához?

Elsősorban. De az sem volt hátrány, hogy riválisa, a görög Dimosztenisz Tambakosz hadban állt a kézállással, úgy ingott a szeren, mintha a két karikában 220 volt cikázna. Na és persze jól jött, hogy a kínaiak egyetlen gyűrűspecialistát se indítottak akkor.

Sohasem zördültek össze az évek során?

Volt, amikor eltérő szakmai véleményen volt, és addig hajtogatta, amíg meguntam, és szövetségi kapitányaként eltiltottam. Persze arra azért ügyeltem, hogy ezt a téli időszakban tegyem, amikor a legkevesebb az edzésmunka. Onnantól viszont akadálytalanul tudtunk együtt dolgozni.

Emlék a múltból: edző és tanítvány  Fotó: Facebook

Volt, amitől tartott a tanítványa?

A repülőutaktól. Egyszer egy kínai belföldi járatú gép nem indult el. Ültünk egy darabig a helyünkön, majd egy idő után Szilas kiszállt, és a Singapore Airlines-nál kijárta, hogy inkább velük mehessünk Pekingbe. De a 2001. szeptember 11-i terrortámadás idején is úton voltunk. Semmiről sem tudtunk, csak az tűnt föl amikor Londonban landoltunk, hogy a járatok sorra érkeznek, de sehová sem indulnak. Amikor az ikertornyok ledőléséről értesültünk, felkészültünk rá, sokáig rostokolunk majd a tranzitban. Ám szerencsére késő este egy London-Budapest járat haza tudott hozni bennünket.

Szilveszter szeretett és tudott is főzni. Önnek volt alkalma megkóstoltatni vele a maga töltötte kolbászt és a házi pálinkáját? 

Többször aludt nálam Gyálon, másnap pedig indult az egri keresztapjához, és ilyenkor persze jól tartottam. Amikor Izlandon dolgozott, telefonon a szarvaspörkölt elkészítését is megtanítottam neki. Éjszakákat beszélgettünk át, és az volt a meggyőződése, hogy mi, magyarok kiválasztottak vagyunk.

Volt valami hobbija, és ha igen, mi?

Jól zongorázott. Sajnos a játékát már nem lesz többé lehetőségem élvezni. Pedig bíztam benne, hogy hamarosan elszopogatjuk együtt a birsalma-pálinkámat Gyálon. Úgy gondoltam, ha tüdőátültetésre is lesz szüksége, újra lábra áll. Sajnos tévedtem. Nagyon nehéz feldolgozni a hiányát.

Ezt ne hagyd ki!

Először szólalt meg Csollány Szilveszter özvegye: Szavakban leírhatatlan a fájdalmunk

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sárba tiporta a prémium konkurenciát az iPhone

origo.hu

Csuti elárulta, hogy túltette-e magát Kulcsár Edinán - videó

metropol.hu

Demcsák Zsuzsa nevelt fia kiborult, futva menekültek a bérlői a lakásából

hirtv.hu

Alaposan kiszúrt Baranyi Krisztina Kálmán Olga férjével

metropol.hu

„Egy jó Klári mindent megbocsát” – Korda György szerint feleségén múlott 42 éves házasságuk

hirtv.hu

Nyomozás: Emberi maradványokra bukkant Berki léleklátója

vg.hu

Betilthatják az abortuszt az USA államainak felében! Rengeteg a tüntetés!

astronet.hu

A hétvége horoszkópja: karmikus találkozásokat és mély érzéseket jeleznek a bolygók

origo.hu

Gyógyszerkészítmény az emésztési zavarok ellen (x)

mindmegette.hu

3 recept GYOZA gombóccal, ami azonnal a család kedvence lesz (x)

borsonline.hu

Édesapja takaróját ölelve találta holtan 3 éves kislányát az édesanya

origo.hu

Horvátország tele van természettel…(x)

További cikkek

Arany

Jöhet a palacsinta! Milák Kristóf 100 méteren is világbajnok

Dráma

Kiderült, miért nem léptek közbe a vízimentők, amikor elájult egy úszó a vizes vb-n