Kolbásztöltésben is remekel Baji Balázs

Kolbásztöltésben is remekel Baji Balázs

kolbász
PUBLIKÁLÁS: 2020. november 03. 10:30
Baji Balázs családjában nagy hagyománya van a kolbászkészítésnek. A legjobb magyar gátfutó alaposan kiveszi a részét a munkából, darál, gyúr, tölt.
K. D.

Profin tölti a kolbászt a világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs. A békéscsabai atlétának a vérében van a „disznólkodás”, gyerekkora óta segít szüleinek az ízletes csemege el­készítésében. A munka gördülékenységéért a sportoló édesapja felel, az ő feladata a fűszerezés, míg Balázs és testvére, Bence a fizikai munkában veszi ki a részét: húst darálnak, gyúrnak, töltenek.

A hagyomány nálunk nagyon fontos, ezért a legkisebb korosztály is képviseltette m­a­gát a munkában. Tesóm gyerekei természetesen játéknak is tekintették a kolbászcsinálást. Emlékszem, kiskölökként engem is tanított apukám, munka közben folyamatosan magyarázta a szakma csínját-bínját – mesélte a Borsnak Baji, aki a tökéletes receptet nem árulta el, ugyanis az családi titok.

A sportoló-féle házi kolbásszal boltban nem találkozhatunk, hiszen csak saját fogyasztásra készítik.

Most kisebb mennyiséget csináltunk, mert november elején még nem a legideálisabb az idő a füstölt kolbásznak, túlságosan meleg van. De így is legalább harminc kilónyi jött össze. Az év végén vagy januárban indul be a nagyüzem, akkor az egész éves adagot készítjük el – tette hozzá Baji, akinek nagy szívfájdalma, hogy a koronavírus-járvány miatt idén elmaradt a híres békéscsabai kolbászfesztivál.

Ha már nem tudtunk együtt ünnepelni a várossal, gondoltuk, otthonunkba varázsolunk egy kis fesztiváli hangulatot.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.