Sport

Sallói István: Igazságtalan lenne egy lefújt bajnokság miatt kiesni

Bors

Létrehozva: 2020.04.03.

Európában elsőként a belga élvonalbeli focibajnokságot fújják le félbeszakadt végeredménnyel. Az UEFA arra kér, ne kövessük a példájukat, próbáljuk meg befejezni az NB I-et.

Forrás: Zalai hírlap

A súlyos gondokat okozó járvány ellenére a pályán kell eldőlnie a bajnokságoknak, erre törekszik az UEFA. Ezért arra kéri a tagországok szövetségeit, köztük az MLSZ-t, ne siessenek a döntéssel, és próbáljanak meg, ha csúszással is, de a bajnokságok befejezésében gondolkodni. Nem így gondolták a belga klubok, amelyek elsőként Európában mégis a lefújás mellett döntöttek, bár ezt még a szövetségnek jóvá kell hagynia. Forgatókönyvük szerint bajnokot hirdetnek a jelenlegi tabella szerint (FC Bruges), de senki nem esik ki.

Az MLSZ a járványügyi hatóság irányelveit követi, rendelkezik ugyan tervekkel a bajnokságok lehetséges folytatását illetően, azonban ezt egyelőre nem kommunikálja. Megvizsgáltuk, egyáltalán milyen forgatókönyvek jöhetnek szóba.

1. forgatókönyv
Májusban folytatják

Heti kétmeccses sorozatterhelés mellett is legkésőbb május közepén újra kellene indulnia az NB I-nek, hogy június 30-ig befejeződjön a bajnokság. Ez a dátum a lejáró szerződésű játékosok miatt fontos, másrészt a klubok finanszírozása is eddig tart a szezonban. Sőt a következő idény is az eredeti terv szerint indulhatna.

2. forgatókönyv
Végigjátsszák a nyarat

– A focisták a nyári szünetüket feláldozva is hajlandóak lennének befejezni a szezont, hogy a pályán dőljön el a bajnokság – árulta el a Borsnak Horváth Gábor, a focisták szakszervezetének főtitkára. Az UEFA már dolgozik azon, hogy ebben az esetben mi legyen a lejáró szerződésű játékosokkal, és a klubok miből finanszíroznák a pluszhónapokat.

3. forgatókönyv
Lefújják, bajnokot és kiesőket hirdetnek

– Igazságtalan lenne ez a döntés. Le akarjuk játszani a hátralévő meccseket, de ha nem lehet, akkor olyan megoldás kell, ahol senkinek nem sérül az érdeke – mondta lapunknak Sallói István, annak a ZTE-nek a sportigazgatója, amely ugyan kiesőhelyen áll, de a formája alapján még lenne esélye a bennmaradásra.

4. forgatókönyv
Kieső nélkül, de feljutókkal fújják le

A legkevésbé akkor sérülnének az érdekek, ha belga példára bajnokot avatva, kieső nélkül, de feljutókkal zárnák le a bajnokságot. Ez esetben egy szezon erejéig 14 csapatos lenne az NB I, és jö­vőre négyen búcsúznának az élvonaltól. Így a következő, 28 fordulós  bajnokságot egy esetleges késői rajt ellenére is be lehetne időben fejezni.

5. forgatókönyv
Újra kell játszani

Ennek a legkevésbé valószínű verziónak az NB II listavezetője, az MTK inná meg leginkább a levét, ugyanis a következő idényt is a másodosztályban kezdené. Bár az NB I-es éllovas FTC sem örülne, ha elbukná a 31. bajnoki címét.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek