Sport

Erkölcsi hanyatlás közepette gazdasági csőd felé halad az FC Barcelona

MTI

2020. április 13. hétfő 15:00

Forrás: AFP

Victor Font elnökjelölt szerint erkölcsi hanyatlás közepette gazdasági csőd felé halad az FC Barcelona, amelynek igazgatóságában káosz uralkodik.

Victor Font - aki már 2018-ban bejelentette, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson - a klubtagoknak és a médiának küldött nyílt levelében felidézte: már többször figyelmeztetett, hogy az egyesület viharos időszak felé halad.

Indoklásként kifejtette, hogy pótolni kell a futballtörténelem legjobb nemzedékét, építeni és finanszírozni az Espai Barca fejlesztési projektet, és közben olyan ellenfelekkel kell versenyezni, amelyek szinte korlátlan pénzügyi forrásokkal rendelkeznek.

A 2014-ben bemutatott Espai Barca-projekt sok mindent érint, a többi között a már elkészült Johan Cruyff Stadiont a Ciutat Esportiva Joan Gamper edzőközpontban, de a legfőbb eleme a Nou Camp stadion felújítása, amelyet az eredeti tervek szerint 2017-ben kellett volna megkezdeni.

"Ha a kockázatok eddig nagyok voltak, akkor most óriásivá váltak. Egy olyan világjárvány közepén vagyunk, amely gyakorlatilag megállította az életet, és hatással lesz minden területre, a sportra is, előre még nem látható mértékben" - írta Font, aki élvezi a csapat korábbi kiváló játékosa, Xavi Hernández támogatását.

Hangsúlyozta: a vezetőség tagjai hónapok óta szégyenteljes képet festenek a klubról, egyik súlyos botrány, vádaskodás és panasz követi a másikat, nem véletlen, hogy igazgatósági tagok közül az elmúlt napokban hatan is hirtelen lemondtak.

Az elnökjelölt leszögezte, a klub nagy veszélyben van, és teljes átalakításra van szükség, hogy a pályán és azon kívül is visszatérjen a helyes útra. Victor Font kifejtette, nem új problémákról van szó, hiszen a klub megítélésének ártott a Neymar-ügy, továbbá a vezetőség nyilvános vitái a játékosokkal és az alkalmazottakkal, illetve mindezek kezelése a közösségi médiában.

"Ehhez társul még a kiszámíthatatlan sportpolitika, az igazgatótanács feloszlatása, és a járvány okozta jelentős jövedelemcsökkenés. Ennek eredménye a gazdasági csőd és az erkölcsi hanyatlás veszélye. A semmiből kell újrakezdenünk" - vázolt sötét jövőképet az elnökjelölt.

Hozzáfűzte, manapság már nem működik az a vezetőségi modell, amely lehetővé tette, hogy az FC Barcelonából a világ legjobb multisportklubja váljon, hiányzik az átláthatóság.

Font rávilágított, hogy a katalánoknak több bevételük van, mint bármelyik riválisuknak, mégis minden pénzt elköltenek, ezért minden átigazolási időszak utolsó percében eladni vagy cserélni kényszerülnek játékosokat a tartozásaik kiegyenlítése miatt.

A levélben felszólította a jelenlegi vezetőséget, hogy magyarázzák meg a jelenlegi gazdasági helyzetet és az adósságokat, illetve nagyobb átláthatóságot követelt, és azt kérte, hogy a szükségtelen kiadásokat - beleértve az Espai Barca-projektet - függesszék fel a koronavírus-járvány idejére.

"Átalakulásra van szükség az irodákban is. Ugyanolyan bátor, kreatív, innovatív és sikeres emberekre, mint amilyen játékot Johan Cruyff honosított meg a pályán" - írta.

Font szerint ehhez az átalakuláshoz a klub korábbi kiváló sportolóira is szükség van.

További cikkek

Gyász

Most közölték: feladta a harcot a Fradi-legenda

Úszás

Megtörtént Hosszú Katinka nagy bejelentése

Ez is érdekelhet

veol.hu

Újszülöttjét nem láthatta az édesanyja, 25 évesen hunyt el a Covid miatt

metropol.hu

„Helyreigazítás: Gyurcsány Ferencről valótlanságot híreszteltünk”

life.hu

Baukó Éva sem ment el szó nélkül Tóth Andi brutál kerek popsija mellett - Fotó

hirtv.hu

A határvédők életére törnek az embercsempészek

vaol.hu

Hatalmas rendőri készültség Szentpéterfa határában: a TEK is kivonult a helyszínre - fotók

origo.hu

Ezért jó, ha nagyobb valószínűséggel növényi alapú ételeket választunk

nemzetisport.hu

NFL: őrült hajrá! Így bukta el a fordítás lehetőségét a Cowboys – videó

vg.hu

Terrortámadás érte Abu-Dzabit

mandiner.hu

Pénzbüntetésre ítélték Éric Zemmourt „gyűlöletkeltés” miatt

origo.hu

Elrettentő díjemelés jön egy hazai autós szolgáltatásban

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: győzött Izland – így juthatnak tovább a mieink

origo.hu

Elfogyott a BMW-s türelme Vácon, egy pillanat alatt ment át közveszélyes ámokfutóba - videó