Sport

Comaneci hibátlan gyakorlatától kiakadt az eredményjelző - 7 érdekesség a legendáról

Sz. S.

Létrehozva: 2019.11.10.

Az egyetemes sporttörténet kiemelkedő alakja az 57 éves korábbi ötszörös olimpiai aranyérmes román tornásznő, Nadia Comaneci, aki az 1976-os montreali olimpián érdemelte ki felemás korlátgyakorlatára a sportág első maximális, 10-es pontszámát. Összegyűjtöttünk róla néhány érdekességet.

1. Amikor édesanyja várandós volt vele, örökké azt a szovjet filmet nézte, amelynek Nagyezs-da volt a főhősnője. Róla nevezte el lányát, Nadiát.

2. Károlyi Béla edző 1981-es, Egyesült Államokba történt disszidálása után tanítványa, Comaneci minden lépését ellenőrizte a Securitatea annak ellenére, hogy állítólag a kivégzett kommunista diktátor, Ceau­sescu fia, Nicu volt a szeretője.

3. A montreali olimpia eredményjelzőjét is „zavarba hozta” a teljesítménye, 10.00 helyett ugyanis csak 1.00 pontot írt ki.

4. 1989. november 27-én hajnalban hat tornász társával egyetemben a magyar határon keresztül disszidált, később az USA-ban telepedett le.

5. Nyolcéves korában világhírű edzője, Károlyi Béla (a képen) játékbabával lepte meg, hogy örökké emlékezzen rossz teljesítményére. Hogy csak a 13. lett a román bajnokságon.

6. Nettó vagyonát 10 millió dollárra (2,95 milliárd Ft) becsülik. Connerrel közösen tornászakadémiát működtet, az International Gymnast egyik szerkesztője, a Perfect 10 Productions Inc. tévétársaság résztulajdonosa, és még tornaszereket is forgalmaz.

7. Az amerikai tornászt, Bart Connert 1976-ban ismerte meg, majd húsz év múlva, 1996. április 27-én Bukarestben házasságot kötöttek. Kisfiuk, Dylan Paul 13 esztendős.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek