Sport

Hogyan oldják ezt meg? Nem látják szívesen a tetkós olimpikonokat Tokióban

Burkovits Ferenc

2019. szeptember 6. péntek 12:15

Arra kéri az Új-Zélandi Rögbi Szövetség a válogatott játékosait, hogy takarják el tetkóikat a szeptember végén, Japánban kezdődô világbajnokságon. Ez mondjuk elég nehéz lesz, tekintve, hogy a címvédő soraiban rengeteg polinéziai van, akiknek kultúrájuk szerves része a tetoválás.

– Japánban a tetovált személyekre sokan úgy tekintenek, hogy ja­kuzatag – ma­gyarázta a szövetség, és a hí­rek szerint a ké­résnek valahogy igyekeznek majd eleget tenni a rögbisek.

Mindez annak fényében különösen izgalmas, hogy 2020-ban Tokióban lesz a nyári olimpia.

A tetovált vízilabdások majd trikóban ugranak a medencébe? Az amerikai kosarasok zekét húznak? A kajakosok testfestékkel takarják el a mintáikat?   

– Szerintem a problémára a tolerancia a megoldás. De csak abban az esetben, ha oda-vissza működik. A sportolóknak éppúgy toleránsnak kell lenniük, mint a japánoknak – magyarázta a Borsnak Kucsera Gábor, kétszeres vb-győztes kajakos, aki maga is részt vett olimpián. – Kínában, 2008-ban nem volt ebből baj. Én amúgy szeretem a tetkóimat, ez egyfajta kommunikáció a vi­lággal. Van úgy, hogy az ember világgá szeretné kiáltani egy-egy élményét. Elsősorban győzelmet, sikert, szeretetet. Ez ilyen kommunikációs csatorna. 

Ugyanakkor ő is tudja, hogy mint sok minden, a tetoválás megítélése is változó. – És különösen érzékeny téma Japánban – teszi hozzá. 

Úgy tudjuk, a Magyar Olimpiai Bizottság különösebben nem készül a tetkóproblémára, ami azért eléggé furcsa, hiszen az aktív magyar sportolók körében is akad néhány eléggé kivarrt delikvens.

– Igyekszem úgy mozogni, hogy ne lássák a nézők, de szerencsés helyzetben vagyok, mert a fülemben lévő írást nem nagyon lehet látni – mondta a Borsnak Ungvári Miklós, akinek a cimpáján egy szó szerepel rovásírással: dzsúdó. 

Hóágyút tesztelnek

A kajak-kenusok jövő heti olimpiai tesztversenyén hó­ágyút próbálnak ki a tokiói szervezők, hogy a nézők számára elviselhetőbbé tegyék a magas hőmérsékletet. A tervek szerint két tonna havat állítanak elő a gépek segítségével. Azt nem közölte, hogy milyen költségvetéssel tudnák üzembe helyezni a gépeket jövőre az olimpián, egyelőre csupán azt vizsgálják meg, mennyivel teszi elviselhetőbbé a nézők számára a 30 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet.

További cikkek

Gyász

Most közölték: feladta a harcot a Fradi-legenda

Úszás

Megtörtént Hosszú Katinka nagy bejelentése

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagyon ritka, százmilliókat érő autókincset találtak egy elhagyatott pajtában

borsonline.hu

Csepregi Éva: „Ilyenkor egy anyát nem lehet megállítani, a szívem romokban hevert”

origo.hu

Újabb adóügyi sikert ért el Magyarország Brüsszelben

sport.mandiner.hu

A Győri Audi ETO erődemonstrációt tartott a Krim Ljubljana ellen a női kézilabda Bajnokok Ligájában

szoljon.hu

A Jászkunságban is hódítanak a furcsa keresztnevek

koponyeg.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront

origo.hu

Nő a magyarországi e-kereskedelem

metropol.hu

Brutális mínuszok jönnek, percek alatt több centis hó esik le

szon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

life.hu

Megrázó látvány: Így néz ki Sas József sírja egy évvel a halála után