Sport

Új célt talált Kati néni

Bors

Létrehozva: 2019.01.27.

Fiatal kajakos tehetségeket karol fel a sztáredző.

Fábiánné Rozsnyói Katalin élete legnehezebb évén van túl. Tavaly augusztusban elhunyt olimpiai bajnok férje, László, ráadásul a kajaksportban világhírű edzőnő befejezte munkáját korábbi klubjában, a Vasasban. S ugyan a gyászt még nem heverte ki, időközben szerencsére sínre került az élete, az Óbudai Ganz Ví­zisport Egyesületben fiatal versenyzőkkel dol­gozik együtt.

– Az utóbbi években néhai férjem ápolása és a Vasas-tréningek kötöttek le, mondhatnám, hogy a két feladatkör rabszolgája voltam. A temetés óta viszont időmilliomos vagyok – mesélte Kati néni. – Nemrég jutott el hozzám dr. Varga József klubelnök megkeresése, amire így igent mondtam.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság életműdíjas szakembere tizennyolc éves, illetve annál fiatalabb reménységekkel foglalkozik, amiből kajakspor­tunk várhatóan bőven profitálhat, elvégre Kovács Katalintól Kozák Danutáig szinte valamennyi klasszis magán viseli az edzőnő keze nyomát.

– Kifejezetten örülök annak, hogy ismét fiatalokkal dolgozhatok. Bár úgy tűnik, eredeti tervemmel ellentétben a 2020-as tokiói olimpián már nem lehetek ott, de lökést adhatok egy-két fiatalnak ahhoz, hogy a későbbiek során indulhassanak a nyári játékokon.

S hogy nem sajnálja-e, hogy felnőtteket már aligha pallérozhat a jövőben?

– Nem, és megmondom azt is, miért. A mai ismert hazai kajakos nagyságok felkészítői egyre inkább egymás szakmai módszereit veszik át, kevés az önálló ötlet, továbbá egy új irányzatot is észlelek: már nem egy edző dolgozik a versenyzőkkel, hanem egy egész team. Siker esetén pedig azon vitáznak, ki tett többet az adott aranyéremért… Ezekből én már nem kérek – tette hozzá.

Kati néni nagylelkűségére amúgy jellemző: a tavaszi edzőtáborban szolnoki házában vendégül lát reményteljes fiatal sportolókat, sőt ha valamelyikőjük anyagi gondokkal küszködik, állja az étkeztetése költségét is. 

Példátlan éremkollekció

A 75 esztendős szakember pályafutása során 11 olimpiai, 84 vb-, illetve 70 Eb-aranyérem megszerzésében vállalt részt.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek