Sport

Lineker elrontotta Petry Zsolt londoni szentélylátogatását

Szabó Sándor

Létrehozva: 2018.12.09.

Talán Jürgen Klinsmann fiából is klasszist farag Berlinben, így nem ok nélküli, hogy a Bundesliga magasra taksálja Petry Zsolt kapusedzői tudományát.

– Miért éppen kapuvédőnek csapott fel kilencéves korában? – kérdezzük Petryt, a Hertha BSC egyik trénerét.

– Édesapám a BVSC-be vitt, ott Farkas József edző a próbajátékot követően őszintén közölte, inkább nézzek más sportágat magamnak – így az 52 éves szakember válasza. Búcsúzásként azért beállított a kapuba, s lám, egy védhetetlennek tűnő labdát ösztönös vetődéssel kitornásztam. Farkas így reagált: rendben, kapus azért lehet belőlem.

– Azt hallottam, kifejezetten nagy nevek egyengették az útját!

– Így igaz, Pálinkás András, Kakas László mellett néhai Bicskei Bertalan sokat tett értem. Utóbbi az ifjúsági válogatottban edzések után rengeteg lövést megeresztett, arra volt kíváncsi, hogy fáradtan miként reagálok. Ha nem tetszett valami, azt mormogta, menjek az öltözőbe, mert lenne éppen jobb dolga is annál, semmint hogy potyára töltse velem az idejét...

– A magyar futballsportban önök nyertek utoljára világversenyt, 1984-ben a Szovjetunióban ifi Eb-t.

– Bár nem számítottunk esélyesnek, ám Bicskei lelkileg pompásan felkészített bennünket. Ráadásul a selejtezőben végrehajtottuk a lehetetlent, a kiváló román válogatottat kétszer is legyőztük.

– Mi a véleménye a magyar felnőttválogatott olasz kapitánya, Marco Rossi eddigi ténykedéséről?

– Nézze, egy kapitánynak 4–5 nap alatt hozott anyagból kell ruhát összeállítania. Vagy sikerül, vagy nem. Német és belga után most egy olasz szakember jön a sorban, ám az a fő gond, hogy a magyar fiatalok elől a külföldiek elveszik a helyet az NB I-ben. A fejlődés így kizárt, ezért a válogatottunk sem lehet ütőképes.

– Ön futballistaként öt hazai és hét külföldi csapatban játszott. Elégedett a pályafutásával?

– Messze nem, mert a Feye­noordtól és az Eintracht Frankfurttól türelmetlenségemben túl hamar távoztam. Jóvátehetetlen hiba.

– Amikor 2004-ben Paderbornban elkezdte kapusedzői munkásságát, gondolta volna, hogy a Hertha elismert szakembere lesz?

– A Teremtő adott esélyt arra, hogy ifjonti ballépésemet helyre tegyem, ezért most építhetem a második karrieremet. A világbajnok futballista, Jürgen Klinsmann kezem alatt dolgozó fia, Jonathan kezdi levetkőzni „amerikás” szokásait, lévén hogy az USA-ban nőtt fel. De olyan klasszis nem lesz belőle, mint a papája volt, tudniillik kevés a becsvágya.

– Melyik volt a 38 közül a legemlékezetesebb válogatott meccse?

– A futball londoni templomában, szentélyében a régi Wembley-ben Anglia ellen szerelést húzni maga volt a csoda. Még akkor is, ha Gary Lineker góljával 1-0-ra kikaptunk 1990 szeptemberében. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek