Sport

Gumikacsákat gyűjt az olimpiai aranyra hajtó hosszútávúszó

K. D.

2018. december 29. szombat 08:15

Villamosmérnöknek tanul Rasovszky Kristóf.

Forrás: Czerkl Gábor

Egy ország tanulta meg a hosszútávúszó Rasovszky Kristóf nevét, aki az augusztusi Európa-bajnokságon 5 és 25 kilométeren aranyérmes lett, a 10 kilométeres távon pedig egy századdal maradt le a legfényesebb éremről, ezzel pedig történelmet írt.

Korábban egyetlen sportolónak sem sikerült ugyanis kontinenstornán mindhárom távon érmet szereznie. Nem véletlen, hogy a világ legtekintélyesebb úszómagazinja, a Swimming World az Év legjobb férfi nyílt vízi úszójának választotta.

A 21 éves veszprémi sportoló az otthonában fogadta lapunkat, ahol szüleivel és ikertestvérével él, valamint megmutatta, hol tölti idejét, ha nem a medencében vagy a Balatonban rója a köröket.

Balatoni Cápa Kristóf beceneve, amelyet ko­rábbi edzője ra­gasztott rá. So­káig nem használta, ám idei első, setubali vi­lágkupa-győzelme után azt nyilatkozta: „A balatoni cápa elkezdte a vadászatot”. Az Eb-győzelme után pedig Wladár Sándortól, a Magyar Úszószövetség elnökétől kapott egy plüss „balatoni cápát”, de egy hatalmas felfújható hal is található a szobájában.

– Szerencsére élőben még nem találkoztam a ragadozóval, igaz, előfordul, hogy a cápák felségterületén versenyzünk, de mindig azzal nyugtatnak minket, nem esik bántódásunk. Medúzákkal viszont jóval gyakrabban találkozom, többször csíptek már meg egy-egy futam alatt. 

A 25 kilométeres versenyek után egy kupica pálinkával fertőtlenít Rasovszky, aki előszeretettel kínálja meg versenytársait is.

– Általában nem túl tiszta vizekben rendezik a versenyeket, és sajnos több decilitert is nyelek, miközben úszom, így muszáj a hasmenés ellen küzdeni, erre pedig jó orvosság a pálinka. A külföldiek körében megosztó a pálinka, volt olyan sportoló, akinek meg sem kottyant, míg má­sok soha többet nem akarnak inni belőle.

Rasovszky a jövő évi kvalifikációs világbajnokságot is szeretné hasonlóan sikeresen zárni, mint az idei Eb-t. A legfőbb célja, hogy kijusson a 2020-as tokiói ötkarikás játékokra, ehhez az első tízben kell végeznie 10 kilo­méteren.

– Természetesen olimpiai bajnok szeretnék lenni, de már egy éremnek is nagyon örülnék. Egy élsportoló viszont nem állhat úgy rajthoz, hogy nem akarja megnyerni a versenyét, így én is ezért küzdök minden versenyen.

Sokan nem tudják Kristófról, de szenvedélyesen gyűjti a gumikacsákat. A furcsa hóbortot csapattársa, az Eb-bronzérmes Papp Márk kedveltette meg vele, ám azóta jócskán túlszárnyalta barátját.

– Tavaly kezdtem el gyűjteni, mára körülbelül 20-30 darabra tettem szert. Érdekes, de egyetlen egyet sem vettem, mindegyiket ajándékba kaptam. Külön kedvencem nincs, mindegyiket szeretem.

Két fiútestvére van a tehetséges úszónak, a 26 éves bátyja már kirepült a családi fészekből. Győrben él, és az Audi-gyárban dolgozik mérnökként, míg ikertestvére gyógyszerésznek tanul. Kristóf is egyetemre jár, első éves Veszprémben. 

– Villamosmérnöknek tanulok, elsősorban a robotika érdekel. Amikor nekivágtam az egyetemnek, biztos voltam benne, hogy az úszás után hátat fordítok a sportvilágnak, de kezdek elbizonytalanodni. A mérnöki világ nagyon vonzott, de nem egyszerű az élsport mellett. Szerencsére edzőim és az iskola is megértő.
Szülei is támogatják, ha tehetik, minden versenyére elkísérik fiukat. Rasovszky ennek örül, csupán azt nem szereti, ha beleszólnak az úszásába.

– Mostanában szerencsére már nem gyakori. Az a baj, hogy összezavarnak a jó tanácsok, az edzőmmel kidolgozunk egy taktikát, szeretem ahhoz tartani magam, nem jó, ha mást is hallok egy-egy verseny előtt. 

További cikkek

Búcsú

"Azóta nem térek magamhoz" – így emlékeznek Csollány Szilveszterre a sporttársai

Gyász

Szívszorító! Videón Csollány Szilveszter életének nagy pillanata, így lett olimpiai bajnok

Ez is érdekelhet

haon.hu

Hogy megy át a felüljáró alatt az emeletes vonat?

mindmegette.hu

4 dolog, amit SOHA ne csinálj a konyha takarítása közben

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben

hirtv.hu

Gyász: elhunyt az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter

kisalfold.hu

Búcsú a bajnoktól - videón Csollány Szilveszter olimpiai aranyat érő gyűrű gyakorlata

origo.hu

Élőhelyet változtatnak a barna medvék, hogy elejthető prédát találjanak

nemzetisport.hu

NFL: felesége dolgozott, hogy a Rams elkapója megvalósíthassa álmát

origo.hu

Történelmi csúcson az orosz arany- és devizatartalékok

nemzetisport.hu

Gyász: Az én szememben a gyűrűk ura marad – Kammerer Zoltán

vg.hu

Hallhat és érezhet Csollány Szilveszter a pszichoterapeuta szerint

origo.hu

Kitette a netre, hogy 417-tel száguldott az autópályán, a rendőrség nem hagyja annyiban - videó

origo.hu

Orbán Viktor: Soha többé baloldal - fotó