Sport

A vb-3. svédeknek lőtt góljára a legbüszkébb Halmai Gábor

Bors

Létrehozva: 2018.09.23.

Ritka az a válogatott futballista, aki támadó, később védekező középpályásként is állja a sarat. A 46 éves Halmai Gábor prototípusa volt ennek. Most pályafutása legszebb emlékeit idézte föl.

Forrás: Czerkl Gábor

Székesfehérvári szalagavatója másnapján Kaszás Gábor, a Videoton felnőtt­csapatának edzője figyelmeztette: készüljön, mert játszania kell. Hogyan fogadta?

Megtisztelt vele, a Tapolca elleni edzőmeccsen pályára léptem, és azonnal gólt lőttem – emlékszik Halmai.

Pályafutásának remek fiatalkori emléke lehet az 1984/85-ös fehérvári UEFA Kupa-idény.

Nemcsak Szabó Józsefék ezüstéremmel végződött menetelése miatt, de kissrácként szedhettem a labdát a Real Madrid elleni fehérvári első döntő meccsen Emilio Butraguenónak és a többi klasszisnak.

Szerencsés, hiszen kiváló edzőknek sosem volt híján.

Mezey György a Vidinél kellő időt hagyott arra, hogy fiatalként felvegyem a felnőttek tempóját. Mesteri húzás volt az érlelődésemhez.

Amikor Mezey később a Bp. Honvédhoz hívta, mégis ódzkodott. Miért?

Székesfehérvári születésűként minden a városhoz kötött. Végül meggyőzött, és jöttem a fővárosba.

Három idényt futballozott a Hapoel Tel-Avivnál, olykor szó szerint puskaporos körülmények között.

Amikor az izraeli fővárosban rakétatámadástól tartottak, valamennyi játékos kapott egy gázálarcot. A családomat is hazaküldtem, mert olykor alacsonyan röpködtek a Patriot-rakéták…

Meghatározó élménye lehet a rendhagyó módon Nico­siá­ban, a Hapoel színeiben játszott AC Milan elleni UEFA Kupa negyeddöntője.

A Paolo Maldinivel felálló olasz gigászt megvertük 1-0-ra, igaz, a San Siróban játszott visszavágón 0-2-vel kiestünk. Ugyanabban a kiírásban, a második fordulóban a Frank Lamparddal, Gianfranco Zolával operáló Chelsea-t 2-0-lal és 1-1-gyel kiütöttük – az sem volt kis bravúr!

Ötvenhét válogatottsága kö­zül melyik kívánkozik az élre?

A vb-bronzérmes svédek elleni 1995 őszi 1-0-s diadal, azon a 3. percben 15 méterről be­találtam Thomas Ravelli kapusnak.

Manapság heti egyszer lejár Szombathelyre, az Illés Akadémiához, ráadásul az exkapitány Egervári Sándor társaságában dirigál a pomázi fociakadémián. Szereti?

Száznegyven, 7-15 éves korú focistával foglalkozunk, egy évig például a csobánkai illetékességű Kleinheisler László is nálunk focizott.

A két fia mire viheti?

A nagyobbik, a 24 éves Ramon ifiválogatottként szép jövő elé nézett, ám az operációját követően felhagyott a focival. Most egy osztrák negyedik ligás csapatban futballozik, az osztrák postánál dolgozik. A 17 esztendős Ádám a szombathelyi Illés Akadémián pallérozódik, az utóbbi két évben korosztályos gólkirály volt.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek