Sport

Késely szállította Turi edző 100. érmét

Sz. S.

Létrehozva: 2018.08.11.

Jól teljesített úszóválogatottunk az Eb-n: 4 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzéremmel a negyedik helyen zárt a nemzetek versenyében. Küldöttségünk egyetlen triplázója, a két ezüsttel és egy bronzzal záró Késely Ajna volt.

Forrás: MTI

A magyar úszóválogatott legkellemesebb meglepetését a Kőbánya SC tiné­dzsere, Késely Ajna szolgáltatta. A 16 éves, bájos mosolyú budapesti lány – akinek keresztneve finn eredetű, jelentése pedig: szépség, báj, kedvesség – 1500 méter gyorson harmadik, 800 gyorson második volt, míg a zárónapon szintén be kellett érnie egy ezüsttel. A 400 gyors fináléjában hatalmasat versenyzett, de körömhossznyival alulmaradt a győztes olasz Simona Quadarellával szemben.

– Nem va­gyok csalódott a 400-as ezüst miatt, a zárónap volt számomra az Eb csúcspontja. A három versenyszámom közül ez volt a legjobb, mert itt kellett a legnagyobbat harcolnom, amit az olasz lány hozott ki belőlem – értékelt a magyarok számára a jövőben még sok örömet tartogató Ajna. – Úgy jöttem ki a vízből, hogy megtettem mindent, ebben már nem volt több. Iszonyatosan boldog vagyok, mindenkinek köszönök mindent. Magam sem gondoltam volna, hogy három éremmel térhetek haza.

Turi György edző Késelynek köszönheti pályafutása századik felnőtt világversenyes érmét. Az elsőt, egy bronzérmet 1995-ben még az olimpiai bajnok Kovács Ági szállította neki.

– Quadarella 170, Ajna 163 centi magas, ez a differencia a karjuk hosszában is jelentkezik. Bár szinte együtt nyúltak be a falhoz, a karhossz az olasz javára döntött – magyarázta lapunknak Turi, aki két hét szabadságra küldte az októberben ifjúsági olimpián is induló tanítványát.

– Harkányi meleg vízben piheni ki a fáradalmait – tette hozzá a kiváló edző. Hozzátette: Ajna a jövőben vegyes úszásban is megmutatja majd oroszlánkörmeit.

Szombat délelőtt tárgyalják Rasovszky ügyét

Még mindig nem dőlt el semmi. Közismert, Rasovszky Kristóf hosszútávúszónk a 10 km-es olimpiai távú számban ezüst­érmet szerzett, noha tized másodpercre azonos időt ért el az olimpiai és világbajnok holland Ferry Weertmannal. A végeredményről az orosz főbíró a célfotó és a videofelvételek alapján döntött, de az Európai Úszó Szövetség fellebbviteli bizottsága ma reggel megtárgyalja a magyar panaszt.

– A múltban is előfordult már, hogy duplán osztottak ki Eb-érmeket, ezért bizakodunk. Amúgy hiába kértük, nem adták ki nekünk a befutó fényképfelvételeit. Szövetségünk azt javasolja, a jövőben a hosszútávúszók vetélkedésén vezessék be a század másodperceket is rögzítő versenyórát – mondta Wladár Sándor úszóelnök, aki büszke Rasovsz­kyra, mert hihetetlenül sportszerűen fogadta el a második helyet.

Sós kapitány nem hitt Verrasztóban 

Az olimpiai ezüstérmes Verrasztó Zoltán nem ütközött meg akkor, amikor Sós Csaba kapitány kijelentette: előzetesen egy petákot sem adott volna fia, Verrasztó Dávid 400 m-es vegyesen kiharcolt aranyáért, ami sorozatban harmadik diadala volt ebben a versenyszámban.

– Sós a döntő után azt mondta, ilyen fineszesnek még nem láttam a fiamat, majd nevetve hozzátette, olykor az édesapját, azaz engem idézett meg benne Dávid – mesélte Verrasztó papa. – Viccen kívül: amikor a korábbi 200 vegyes úszásban a brit Max Licthfield az utolsó 20 méteren formálisan meghalt, éreztem, ha Dávid taktikusan versenyez, megverheti őt 400-on. Megcsinálta. Viszont felhívtam a fiam figyelmét, hogy közel sem volt tökéletes a felkészülése, ugyanez a hozzáállás a 2019-es vb-re nem lesz elég. Ebben egyetértettünk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek