Sport

Rátgéber László: maratonra váltottam

Kövér Dávid

Létrehozva: 2018.05.20.

Az utánpótlás-nevelés szerinte értékesebb.

Forrás: MTI

Augusztus elsején megnyitja kapuit a korábbi kosárlabda szövetségi kapitány, Rátgéber László fémjelezte Nemzeti Kosárlabda Akadémia, amely nemcsak élsportolókat, hanem olyan embereket nevel majd, akik megállják a helyüket az életben.

A Vasárnapi Bors az Euroliga-győztes szakemberrel Pécsett beszélgetett.

Ön kemény edző hírében áll, aki ha kell, berúgja az öltöző ajtaját. A gyerekekkel meg tudja találni a közös hangot?

Az élsport az egómenedzselés. Az utánpótlássport viszont nevelés. A kettőt nem szabad összekeverni. A jó edző megtalálja mindkét korosztállyal a megfelelő hangot. A gyerekeket oktatni hálás feladat. Egy atlétikai hasonlattal élve, a 110 gátfutásból áttértem a maratonra.

Már gyerekkorban látszik, hogy kiből lesz élsportoló?

Ahhoz, hogy profi játékos legyen valaki, három dolog kell. Az első, hogy legyen meg benne a kellő alázat, szorgalom, önfegyelem. A második az adottság és a képesség, míg az utolsó a fájdalomküszöb elmozdítása.

Miért fontos, hogy valaki bírja a fájdalmat?

A fájdalomküszöb elmozdítása a legnagyobb különbség az amatőr és a profi sportoló között. Az, hogy valaki fel tudjon kelni hajnalban, hogy edzésre menjen, nyolc fekvenyomás után még bírja a kilencediket is, és akkor se adja fel, ha már nem bírja. Ez is elsősorban genetika. Ha az első dolog nincs meg a gyerekben, akkor még amatőr szintig sem juthat el, a másik kettőt viszont lehet fejleszteni. 

Elindult egy fejlődés a magyar kosárlabdában?

El. De borzasztó is lenne, ha ennyi állami támogatás után egyhelyben toporognánk. In­frastrukturálisan annyit fejlődtünk, hogy irigykedve néznek ránk a szomszédos országok. Arra viszont ügyelnünk kell, hogy ne dőljünk hátra, ezek csak részeredmények. 

Viszont csak egy sztárunk van, Hanga Ádám.

Ő azért jutott el a Barcelonába, mert megvan benne egy újabb pótolhatatlan profi tulajdonság, ez pedig a tudatosság. Ádám már egészen fiatalon több pénzt kereshetett volna, ám ő végigjárta a szamárlétrát azért, hogy most a világ egyik legjobb védőjátékosa lehessen. Most nála minden a helyére került. Ebből kellene rendszert csinálni.

A gyerekeknek fontos a példakép. Tervezik, hogy Hanga példáján mutassák be, hogyan válhatnak remek játékossá a fiatalok?

Abszolút. Haragszom is a tévétársaságokra. Ádámot sokkal sűrűbben kellene mutatni. De nemcsak a meccseit, látniuk kell a gyerekeknek, hogy mennyi munka van abban, hogy ő eddig eljutott. 

Hat éve nem edzősködik. Nem hiányzik?

Nem. Ha hiányozna, akkor most is valamelyik csapat kispadján ülnék. Úgy gondolom, most értékesebb munkát végzek. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek