Sport

Hajléktalanként él a barcelonai olimpikon

T. D.

Létrehozva: 2018.01.18.

Lénárt Ferenc büszkén mutatja a szekszárdi sportcsarnok előterében lévő márványtáblán a nevét, amelyen a város büszkeségeinek eredményeiről emlékeznek meg. Olimpikon súlyemelőként az 1992-es barcelonai olimpián kilencedik helyezést ért el. Miután hazajött a játékokról, a szövetségtől ka­pott lakásának ajtaját már nem tudta kinyitni. Mint kiderült, odaadták másnak.

– Életemben akkor volt egyedül saját otthonom, de bevallom, a szerződés apró betűs részét nem olvastam el, így hamar kitettek belőle. Azóta hajléktalanszállón lakom, ahol napi egyszeri étkezést biztosítanak. Ál­talában – ahogy ma is –, egy doboz konzerv az ebéd – meséli Ferenc a Borsnak egy csöppet sem szégyenkezve.

Elmondása szerint sportolóként szinte az egész világot bejárta, s többnyire jó eredményekkel tért ha­za, ám senkitől sem kapott segítséget.

– Nem akartam megalázkodni, hogy segítséget kérjek, magától pedig soha senki nem ajánlotta ezt fel. Pedig pontosan tudták, milyen sorsra jutottam – emlékszik vissza. – De igazából hozzászoktam ehhez, a szüleim korán meghaltak, kétéves ko­romtól intézetben nőttem fel.

Több végzettséggel is rendelkezik, viszont tapasztalat híján, illetve egészségügyi okok miatt állandó munkát nem talál. Leginkább a rokkantnyugdíjából él, ami havi 22 700 forint, bár néhány hónapja már azt sem kapja, ezért alkalmi munkákat vállal. A birkapásztorkodástól az építkezéseken vállalt melóig sok mindent kipróbált.

– Nem piszkos nekem a munka, bármit szívesen csinálok. A jövőtől nem várok már semmit. Csodák nem történnek, azt hiszem, az én helyzetem soha nem fog már változni – nyugtázza beletörődve.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek