Sport

Zsófit csodálja az uszodák világa

T. R.

Létrehozva: 2017.08.20.

<p>Bérczi Zsófia az egyetlen középsúlyos értelmi fogyatékos résztvevője volt a budapesti masters vizes-világbajnokságnak. A 36 éves úszót édesanyja, Eszter kísérte a verseny forgatagában.</p>

Zsófi hatévesen tanult meg úszni, ekkor még nem az volt a cél, hogy egykor sikeres versenyúszó legyen.

– A férjem 1987-ben hunyt el, 42 évesen, egyedül maradtam a két fiammal és Zsófival – meséli Eszter. – Esténként úgy tudtam őket a legkönnyebben lekötni, hogy eljártunk úszni a műszaki egyetem uszodájába, a férjem ott dolgozott, ezért ingyen mehettünk. A fiúk már tudtak úszni, Zsófit beraktam a medence szélére, de minden fordulónál lenyomták a fiúk őt viccből a víz alá. Mivel féltettem, hogy megfullad, ezért az úszómestert megkértem, hogy tanítsa meg úszni őt is. Ekkor még nem tudott egy szót sem beszélni, de úszni hamar megtanult.

A tanulási nehézségeket Eszter úgy próbálta korrigálni, hogy napi 4-5 órát tanult Zsófival, de a várt fejlődés nem indult be, ezért Zsófit 14 évesen enyhe értelmi fogyatékosból középsúlyos értelmi fogyatékossá minősítették, és ezentúl a kisegítő helyett foglalkoztató oktatásban részesült.

– Először magam alá kerültem, de nagy levegőt vettem, és mentünk tovább. Ezentúl nem nyúztam tanulással – folytatja Eszter. – Elkezdtünk inkább lovagolni, megtaláltam neki a zenei vonalat, ma is játszik a Parafónia zenekarban, és fellépéseken vesz részt, plusz bekapcsolódtunk a fogyis úszásba, ez 1995-ben volt, Zsófi 14 éves volt ekkor. Mindenki hülyének nézett, hogy ennyi helyre viszem, hogy Kőbányáról járatom budai iskolába, de számomra ez volt az egyetlen elfogadható út.

Eszternek segítségére volt az anyósa, akivel együtt laktak és az édesapja is támogatta anyagilag, így megengedhette magának, hogy hat órában dolgozzon, így el tudta látni a gyerekeket.

– A fiúk kemények voltak, ha ők nincsenek, biztosan elkényeztetem Zsófit – magyarázza Eszter. – Gyakran helyretettek, viszont sosem húztak vissza, hogy ne foglalkozzak ilyen sokat Zsófival. Nagyon szeretik őt, én meg nem érzem úgy, hogy nagy erőfeszítésbe telne mindez, nekem ez a természetes.

Vb-címet is nyert

Zsófit 1998-ban, 17 évesen vitték ki először paraúszó Európa-bajnokságra. 2000-ben a sydney-i olimpián 50 mellem bekerült a döntőbe, 7. lett. 2005-ben pedig világbajnok, aztán többször Európa-bajnok. A paraúszásból 2015-ben szállt ki Zsófi és Eszter kettőse, az­óta mastersversenyeken indul az épek között. Edzésre reggel jár, munka előtt, merthogy dolgozik is. Edzője, Magyarovits Zoltán rengeteget tett azért, hogy Zsófinak legyen versenyzési lehetősége továbbra is, és hogy újra tudjon javítani az eredményein.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek