Sport

Nem tart a drukkerektől a meleg bíró

Bors

Létrehozva: 2017.08.13.

<p>Ryan Atkin az első olyan futballbíró Angliában, aki nyíltan vállalja homoszexualitását. A 32 éves játékvezető a Premier League-be vágyik.</p>

Atkin szerint a homofóbia alapvetően jellemző a sportvilágra, de egyre jobb a helyzet, egyre elfogadóbbak az emberek.

– Mindenki akkor tud megfelelően teljesíteni a munkájában, ha jól érzi magát a bőrében – mondta. – Így van ezzel az is, aki focibíróként dolgozik, akkor tudsz kiemelkedően teljesíteni, ha nincs titkolnivalód, ha magadat adhatod.

Atkin egyébként szerencsésnek vallja magát, mert őt nem érte még verbális támadás mássága miatt, de vannak olyan ismerősei, akiket igen.

– Most, hogy beszéltem magamról, lehet, hogy kivívtam sokak ellenszenvét, hiszen Angliában előttem még soha egy bíró sem vállalta nyíltan a homoszexualitását. Talán a játékosok, a kollégák és a nézők is más szemmel néznek majd rám. De nekem fontos volt, hogy ne kelljen titkolnom, ki vagyok. Szerintem az ilyen lépésekkel tudunk előrébb lépni a homofóbia elleni harcban.

Atkin 1999-ben kezdett bíráskodni, és úgy látja, hogy azóta sokat fejlődött a melegek helyzete a sportban, hasznosnak tartja a kampányokat, amelyekben olyan nagy cégek is szere­pet vállalnak, mint az Adidas és a Nike. 

– Az lenne a jó, ha ezekben a kampányokban a jövőben valós, ismert személyek szerepelnének, akár olyanok is, mint én – folytatta. – Aki ugyanis érintett, az hitelesebben tudja képviselni a melegek ügyét.

Mike Riley, a mérkőzésszervezők részéről elmondta, hogy büszkék Atkin kiállására, ő is úgy véli, hogy az a jó, ha egy játékvezetőnek sem kell titkolnia hovatartozását, akkor tud hatékonyan dolgozni, ha rendben van önmagával.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek