Sport

Bandi 72 évesen is csúcsokat dönt

T. R.

2016. október 15. szombat 21:30

Szebeni Endre a magyar triatlonban fogalom. Az alázat, a kitartás, a szorgalom mintaképe. A 72 éves sportoló még fejlődni is képes: Marik Balázs edzővel tavaly kezdett dolgozni.

Szebeni Endre hiába 72 éves, Bandinak szólítja mindenki  kortól, nemtől függetlenül, egyszerűen lehetetlenség bácsizni, annyira fiatalos. Sportkarrierje egyáltalán nem szokványos, fiatalon, tizenhárom évesen szegődött el zongorahangolónak és -javítónak, azóta ezt a hivatást űzi. 1975 óta maszekként, vagyis a fiatalabbak kedvéért: önálló vállalkozóként. Ez is mutatja, hogy Bandi szereti a maga útját járni, a sportban is jellemző volt rá az önállóság.

– Noha egy baráti társasággal kezdtünk triatlonozni, szép lassan azt vettem észre, hogy egyedül maradok, a többiek vagy elhíztak, vagy elkezdtek lassulni, vagy kedvüket veszítették – meséli.

– Amúgy mi tényleg a kezdetektől, a nyolcvanas évek közepe óta triatlonozunk, előtte tájékozódási versenyeken indultunk, kerékpároztunk, az olimpiai ötpróbákat csináltuk meg a baráti körömmel, majd később a lányom is csatlakozott a sportos közösséghez. A triatlont vele kezdtem el, az első versenyünket 1986-ban csináltuk meg, a Vasi Vasembert. Bandi mellől a lánya is kikopott, ugyanis három gyermeket szült, de a nagypapa örömére azért nem szakadt el a sporttól teljesen, futni eljár, ahogy a veje is sportos. Bandi három fia közül Zsolt mozog rendszeresen, évente egyszer közösen teljesítik a maratont.

– Mindig tartoztam valamilyen klubhoz, a MAFC-hoz, majd a TFSE-hez, később a Budafokhoz, most a Budaörshöz, de az igazi profi sport egy éve köszöntött be az életembe, amikor Marik Balázs edző kezdett foglalkozni velem – folytatja Bandi.

– Döbbenetes eredményeket érünk el, a maratoni időmön húsz percet javultam tavalyhoz képest, a nagyatádi Ironmant (3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás) 15 óra 4 perc alatt csináltam meg, ami hat év óta a legjobb időm, öt hétre rá a féltávú vb-n Ausztráliában 16. lettem. Bandi tehát 72 évesen is képes egyéni csúcsokat dönteni, mindebben nagy segítségére van felesége, Rózsa, aki az otthoni terheket leveszi a válláról.

– Nekem csak egy dolgom van, hogy szót fogadjak neki, mert az élet dolgaihoz ő jobban ért – mosolyog az örökifjú triatlonista.

– A sportban pedig Balázs az iránymutató, heti nyolc edzést ír elő, egy csapattársam, Krisztián pedig az étkezésemet segít felügyelni. Fantasztikus életem van a sportnak köszönhetően, tele vagyok tervekkel és távlati célokkal. Mindenkinek azt ajánlom, aki tud mozogni, hogy sportoljon, a sport csodát tesz az emberrel.  

További cikkek

Búcsú

"Azóta nem térek magamhoz" – így emlékeznek Csollány Szilveszterre a sporttársai

Gyász

Szívszorító! Videón Csollány Szilveszter életének nagy pillanata, így lett olimpiai bajnok

Ez is érdekelhet

haon.hu

Hogy megy át a felüljáró alatt az emeletes vonat?

mindmegette.hu

4 dolog, amit SOHA ne csinálj a konyha takarítása közben

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben

hirtv.hu

Gyász: elhunyt az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter

kisalfold.hu

Búcsú a bajnoktól - videón Csollány Szilveszter olimpiai aranyat érő gyűrű gyakorlata

origo.hu

Élőhelyet változtatnak a barna medvék, hogy elejthető prédát találjanak

nemzetisport.hu

NFL: felesége dolgozott, hogy a Rams elkapója megvalósíthassa álmát

origo.hu

Történelmi csúcson az orosz arany- és devizatartalékok

nemzetisport.hu

Gyász: Az én szememben a gyűrűk ura marad – Kammerer Zoltán

vg.hu

Hallhat és érezhet Csollány Szilveszter a pszichoterapeuta szerint

origo.hu

Kitette a netre, hogy 417-tel száguldott az autópályán, a rendőrség nem hagyja annyiban - videó

origo.hu

Orbán Viktor: Soha többé baloldal - fotó