Sport

Szent Ritának köszönheti sikerét Ranieri

T. R.

2016. május 15. vasárnap 11:15

Claudio Ranieri 64 évesen érte el legnagyobb sikerét: bajnoki címre vezette Angliában a Leicester Cityt. Mario atya úgy tudja, Szent Rita segíthetett.

Ranieri már azelőtt majdnem abbahagyta az edzősködést, hogy elkezdte. Az amatőrcsapatoknál, ahol az első edzői munkáit kapta, annyit kellett volna helyezkedni, hogy hamar elege lett.
– Sosem voltam jó politikus, kikészít a rosszindulat és a cinizmus – kezdte. 

– Azt mondtam, ha öt éven belül nem dol­gozom az olasz első osztályban, feladom. Amikor a harmadik ligás, nagy múl­tú Cagliari hívott, igent mondtam, és hamar vissza is jutottunk az első osztályba.

Ez volt Ranieri első tündérmeseszerű élménye a fociban, amit emberségének, hozzáértésének, humorának, jó pedagógiai érzékének köszönhet. Az olasz edzőt mindenki szereti a környezetében, egyedül José Mourinho nem, aki lúzernek nevezte el, neki is jó válasz volt a Leicester bajnoki címe, a portugál edzőt ugyanis időközben kirúgták a Chelsea-től...

A 64 éves Ranieri később is ért el sikereket, de egyik diadala sem fogható a mostanihoz, hiszen ezúttal egy teljesen esélytelen együttest vezetett sikerre a világ egyik legerősebb bajnokságában. 
Ám ő a menetelés közben is ember maradt: tibeti szerzetesekhez vitte játékosait, elkötelezett híve Szent Ritának, az elesettek és a reménytelen helyzetek védőszentjének. A bajnoki címükről döntő Chelsea–Tottenham meccs előtt hazautazott 96 éves édesanyjához ebédelni. A bajnoki cím után száz újságírót hívott meg pezsgőzni, az Everton elleni bajnokijuk előtt Andrea Bocellit invitálta a stadionba énekelni.

– A fiamat sokszor lesajnálták – mondta az édesanyja, Renata a La Republica című lapnak. – Amikor eldőlt, hogy övék a bajnoki cím, elsírtam magam. Reméltem, hogy egyszer olyan eredményt ér el, amire mindenki felkapja a fejét. Ez végre egy olyan, nagyon büszke vagyok rá. 
Ranieri próbálja egyben tartani a csapatát, hogy az őszi BL-ben még együtt mutathassák meg, hogy mit tudnak. No és ő is maradni akar: – Lemondani? Viccel? Van humorom, értem a tréfát, de bolond nem vagyok! – mondta.    

További cikkek

Botrány

Óriási fordulat: Nem Szilágyi Gerda írta a botrányos sorokat

Búcsú

Döntöttek, ide temetik Csollány Szilvesztert

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

The Economist: A tagok megbánták, hogy beengedték az EU-ba Magyarországot

ripost.hu

Őrületet okozott, meztelenül állt az ablakban az ismert kosaras lány

life.hu

Ítéletidő jön! Több megyére is kiadták a figyelmeztetést: erre kell számítani

magyarnemzet.hu

Márki-Zay gyakorlatilag elismerte, hogy választási csalásra buzdított + videó

kisalfold.hu

Gyertyagyújtást tartottak Csollány Szilveszter soproni otthonánál - fotók

nemzetisport.hu

Újpest: közeleg a váltás, magyar kézbe kerülhet a csapat

vg.hu

Ez lehet a hatása az orosz-ukrán konfliktusnak

origo.hu

Magyarország és Lengyelország elleni tudatos támadásról hozott nyilvánosságra információkat a spanyol sajtó

ripost.hu

Óráink vannak hátra: mutatjuk, hol várható havas eső, hózápor

origo.hu

EMMI: Törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk