Sport

Kiss László-botrány: 100 forinttal akarták elhallgattatni a megerőszakolt lányt

Bors

Létrehozva: 2016.04.08.

Kissék megpróbálták lefizetni a megbecstelenített lányt, ő azonban nem fogadta el az alkut és börtönbe juttatta erőszakolóit. Az úszókapitányra azonban most a közvélemény méri az igazi büntetést.

A 75 éves Kiss László csütörtök délután bejelentette: lemond százhalombattai alpolgármesteri címéről, és nem látja el a továbbiakban a szövetségi kapitányi feladatokat sem.

Kiss 1993-ban lett a nők kapitánya, 1999 óta pedig a teljes válogatottat ő készítette fel.

Amióta nyilvánosságra került, hogy 1961-ben több társával megerőszakolt egy fiatal nőt, egyre nagyobb nyomás nehezedett rá. A felháborodás odáig fajult, hogy ezidáig négyezren írták alá azt az internetes petíciót, amely Kiss és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke lemondását követeli.

100 forintot ajánlottak

Ráadásul mindeközben egyre döbbenetesebb részletek derültek ki az ügyről: a Bors például a 300 oldalas periratból megtudta, hogy az egyetemre készülő Zsuzsanna július 4-én szenvedte el a gyalázatot, de csak három nappal később, július 7-én tett feljelentést. Állítólag Kiss fölvetette társainak, V. Lajosnak és L. Lászlónak, hogy adjanak a lánynak 100 forintot, és akkor talán nem fordul majd a hatóságokhoz. Végül ebből nem lett semmi, mert az összeget a nő kevesellte. Így aztán V. fölvetésére mindannyian tagadtak.

Sokan kételkednek

Mindenesetre azok, akik jártasak az uszodai világban, és ismerik a sztorit, azt vallják, a tényleges igazság nagyban árnyalná az emberekben a Kissről most kialakult képet. Szerintük a sértett állítólag nem is akart feljelentést tenni, tudniillik nem történt erőszak, önszántából vett részt a szexpartiban. Viszont amikor a szülei megtudták a dolgot, ők forszírozták a feljelentést. Édesapja magas rangú, befolyásos ember volt, és az uszodai legendárium szerint a hatalomnak az is csípte a szemét, hogy a vádlottak a Ferencvárosban érték el sikereiket, s nem akartak a belügyi csapat, a Dózsa színeiben versenyezni. Talán épp emiatt született másodfokon enyhébb ítélet.

Minthogy az áldozat azóta elhunyt, a totális igazságot ma már képtelenség kideríteni.

Nem volt választása

Ettől függetlenül Kiss csütörtökön előbb lemondott százhalombattai címéről.

– Nekem azt mondta, elnöki tanácsi kegyelemben részesülve szabadult 21 hónap után, mert a döntéshozóknak kétségeik támadtak – nyilatkozta Vezér Mihály polgármester. Kiss azt is leszögezte, ő nem követett el erőszakot, de hogy társai elkövettek-e valamit, arról nem beszélt. Kiss mélységesen szomorú az ügy nyilvánosságra hozatalának időzítése miatt, és szerinte lehetett volna várni még egy kicsit ötvenöt év után.

– Itt a városban semmit nem tudtunk a múltjáról, díszpolgári kitüntetésénél erkölcsi bizonyítványt kellett bemutatnia – ezt már a DK-s Szabó Attila mondta. Hozzátette, olyan bűnt követett el, ami erkölcsileg elévülhetetlen, és semmi köze nincs Kiss későbbi szakmai teljesítményéhez.

Arról, hogy a jövőben is a 75 éves tréner nevét viseli-e a helyi uszoda, a képviselő-testület két-három héten belül dönt.

Vélemények

Rácz Zsuzsa író: Mondanám, hogy nincsenek szavaim a dühtől, de igenis vannak: mi történik itt?! Kiállnak egy erőszaktevő mellett? Ötven évig titkolják – mindenki hallgat –, hogy egy olyan ember az úszósport teljhatalmú vezetője, aki erőszakot tett egy nőn? Milyen országban élünk?

Szekeres Adrien énekes: Azon túl, hogy ez az egész borzasztóan gusztustalan, azt gondolom, hogy ennek az embernek már csak múltja van, jövője nincs, hiába állnak ki mellette. Menjen emberek közé bátran, majd rájön!

Görbe Nóra színész: Erkölcsös élet… mondta Kiss. Ő azt él. Először öt év börtön, aztán három, végül pár hónapot ült. Ez nem bűnhődés, a másik két szemétláda is befuthatott karriert. És mi lett az áldozattal? Mennyi szerepe volt ennek a traumának abban, hogy ő már nem él?

Aczél Endre újság­író: Egy újszülöttnek minden vicc új. Ismerem a szereplőket. Egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy va­lóban nemi erőszak történt. Egy szülőnek nem épp élmény, hogy a lánya szeret, hogy is mondjam, kefélni. Eldöntötték, hogy áldozatot csinálnak abból, aki valószínűleg nem is volt az, és a példastatuálás vágyától hajtva a bíróság helytadott az óhajnak.

Hujber Ferenc színész: Nem. Nincs bocsánat! Kiss László megerőszakolt egy lányt. Pont. Nincs felmentés! Nyugi, kedves apuka, már megbűnhődött, tessék a pici lányt behozni. Olimpiai aranyat szerez… Rövidre zárom: szégyelld magad, Kiss László!

Puzsér Róbert mé­diaszemélyiség: Hogyan lehetett egy nemi erőszakért elítélt fegyencre gyereklányokat bízni? Hogyan lehetett hajbókolni az egykori erőszaktevő előtt? Kellenek az olimpiai aranyérmek. Nem számít más, csak az aranyfényben játszó kirakat meg a felcsendülő Himnusz – az uszodák mélyén rettegő, megkínzott gyermekek jajszava nem hangzik el a tévéközvetítésig. 

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek