Sport

Követhetetlen az MLSZ öngólszabálya

K. B.

Létrehozva: 2016.03.08.

Ami az egyik héten öngól, az a másik héten nem. Erre kerestük a magyarázatot.

A Nemzeti Sport Mészáros Norbert öngóljaként jegyzi a hétvégi Debrecen–Puskás Akadémia összecsapás első, vendégtalálatát, míg Erdős József játékvezető a kapura lövő játékosnak, Csurko Vjacseszlavnak adta a gólt.

– A helyi tudósítónk álláspontját fenntartjuk, de természetesen a hivatalos góllövőlista esetében megjegyezzük majd, mi ezt a gólt a védőnek adtuk – mondta a Borsnak Vincze András, a szaklap labdarúgórovatának vezetője.

– Korábban, ha a labda irányt változtatott a védőn, s ezzel befolyásolja a kapus mozgását, az öngól volt. Ez a szabály azonban jelentősen felpuhult, amióta a nemzetközi szövetség a támadó focit támogatja.

Azok után, hogy két fordulóval ezelőtt az MLSZ a bírói ítélettel szembe ment, és Böde Dánielnek jegyezte a felcsúti Branko Pauljevics öngólját, nem világos, mikor kell egyáltalán öngólt ítélni.

– Böde lövésénél a védő egyértelműen ki akarta rúgni a labdát a kapuból – emlékezett vissza az esetre Bede Ferenc, korábbi nemzetközi játékvezető. – De nem ki-, hanem berúgta a hálóba. A játékvezető nem véletlenül ítélt öngólt. Ezzel szemben Mészáros a hétvégén csak blokkolni akart, sikertelenül.

Bede szerint a következő továbbképzésen biztosan na­pirenden lesz a téma, ugyanis az öngól kérdéséről a labdarú­gás játékszabályai sem rendelkeznek, sőt, úgy tudjuk, Magyarországon nincs lefektetve erre vonatkozó pontos előírás. Böde esete pedig arra is rávilágít, nem feltétle­nül a játékvezető ítélete a mérvadó.

– Egy 2008-as UEFA-rendelkezés alapján, ha egy védő egy­értelműen meg akarja játszani a labdát, de a saját kapujába rúgja, akkor az öngól – tájékoztatta a Borsot Bede.

Nos, a szezonban eddig tizenhárom öngól született, amiből ezek után több is erősen megkérdőjelezhető. A témában lapunk kereste az MLSZ-t is, de ezidáig nem érkezett válasz.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek