Sport

Dollármilliókat veszít a doppingolással a teniszezőnő

cs

Létrehozva: 2016.03.08.

Marija Sarapova mögül sorra farolnak ki a szponzorai, ennek ellenére az oroszok abban bíznak, hogy már a riói olimpián újra teniszezhet.

Sokkolta a teniszvilágot a világ legjobban kereső teniszezőnője, az ötszörös Grand Slam-győztes Marija Sarapova, aki elismerte, hogy doppingolt. Az Ausztrál Openen bukott meg a meldonium nevű szerrel, ami mindössze január 1-jétől szerepel a tiltott teljesítményfokozók listáján.

A szer egyébként Kelet-Európában vény nélkül is kapható – elsősorban szívgyógyszerként írják fel –, javítja a vérkeringést, így növeli a fizikai és szellemi terhelhetőséget.

A 28 éves orosz teniszező sajtótájékoztatón vallotta be, tíz éve él meldoniummal, amit orvosi javaslatra kezdett szedni, miután abban az időben sokat betegeskedett, és a magnéziumhiánya mellett cukorbetegségre is hajlamosnak találták. S ugyan megkapta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség új tiltólistáját, figyelmetlenségből nem ellenőrizte.

– Nagy hibát követtem el, ami­nek vállalom a következményét, de remélem, nem így lesz vé­ge a karrieremnek, és kapok még egy esélyt – mondta bűn­bá­nóan Sarapova, akinek a tá­mogatását a Nike azonnal felfüg­gesztette, de a Tag Hauer sem újít vele szerződést, sőt a Por­sche is várakozó állásponton van.

A jelenleg világranglista hetedik játékos büntetéséről hamarosan döntenek. Az oroszok ugyan abban bíznak, már a riói olimpián indulhat, sokan még a WADA-elnök, Craig Reedie egy­éves eltiltásról szóló prognózisát is túl optimistának tartják.

Akik kimagyarázták

Andre Agassi: 1997-ben metanfetaminnal élt, de megúszta figyelmeztetéssel, miután azt hazudta, véletlenül beleivott asszisztense italába.

Greg Rusedski: 2003-ban nandrolonnal bukott meg, ám mivel azt állította, az ATP tisztviselőitől kapta a tablettát, tisztázták.

Richard Gasquet: 1999-ben kokaint találtak a szervezetében, ám szerinte egy nő miatt történt, akit előző nap megcsókolt. Felmentették.

Sorra buknak meg

Egy 2015-ös felmérés szerint az orosz sportolók 17 százaléka használ meldoniumot (más néven mildronatot). Többek között idén már pozitív lett vele az orosz jégtáncos, Jekatyerina Bobrova, honfitársa, a kerékpáros Eduard Virganov, de az ukrán biatlonista Olga Abramova és Artyom Tisenko, az etióp származású svéd futó, Abeba Raegawi futó, valamint az etióp ma­ratonista Endeshaw Ne­ges­se is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek