Sport

Tragikus képregényhős lett Törőcsikből

csb

2015. május 10. vasárnap 09:15

Egressy Zoltán mindent összegyűjtött, ami Törőre emlékezteti, mez, szőttes, fotók, de már akkor sejtette, hogy a focista nem futja majd be a hozzá méltó karriert.

Egressy Zoltánnak korábban két drámája is a sport világából merített, a Sóska, sült krumpli hősei futballbírók, míg a 4x100-é négy futónő. Legújabb regényének, a Lila csík, fehér csíknak pedig gyerekkori bálványát, Törőcsik Andrást tette meg hősévé.

– Kilencévesen kezdtem rajongani Törőcsikért. Gyűjtöttem róla minden megjelent cikket, meccstudósítást, fotót – meséli Egressy.

– De hamar felismertem, hogy valahogy benne van a folyamatos kudarc lehetősége, és nem biztos, hogy befutja azt a pályát, amire hivatott.

Esze ágában sem volt könyvet írni a focistáról, és rajta keresztül a saját gyermekkoráról, a kiadója kapacitálta. S végül győzött a múltidézés.

– Az első fájdalmas élmény az volt, amikor 1978-ban az argentínai labdarúgó-vb-n a házigazdákkal vívott nyitó meccsen kiállították. Már ahogy leszegett fejjel ballagott le a pályáról, arról lehetne írni egy regényt. Az őt ért igazságtalanság, és az utána rázúduló népharag mintha az egész későbbi életét szimbolizálta volna.

S hogy találkozott-e az író és főszereplője?

– Gyerekként elég volt nekem a csodálat, pedig annak a háznak az aljában volt Törőcsik egyik kedvenc kocsmája, ahol laktam, így néha összefutottunk. Aztán mégis úgy alakult, hogy beszéltünk, körülbelül öt éve leült mellém egy presszóban, de csak lényegtelen dolgok kerültek szóba.

Az elkészült regényről viszont értesült Törő, hiszen a nővérén keresztül küldött neki egy példányt.

– Örülnék, ha elolvasná, de arra is kíváncsi vagyok, mit mond azoknak a könyvem, akik a koruknál fogva már nem láthatták őt a pályán. Mivel mindenkinek megvan a maga gyerekkori Törőcsikje, talán könnyen behelyettesíthető – teszi hozzá.

Egressy ma már ritkán jár ki meccsre, inkább a Barcelonát nézi a tévében, s elsősorban Neymarnak szurkol, mert az ő cselei egykori kedvencére emlékeztetik.

További cikkek

Küzdelem

Csollány Szilveszter ötven napja van kómában, Zacher Gábor szerint van remény

Gyász

Most közölték: feladta a harcot a Fradi-legenda

Ez is érdekelhet

tenyek.hu

20 milliót csaltak ki az idősektől

feol.hu

Újra bizonyított a székesfehérvári katonanő

magyarnemzet.hu

Novak Djokovics ajándéka sokkolta fiatal szurkolóját + videó

teol.hu

Eszméletlenre szívta magát a járdán talált spanglitól

life.hu

Nem hiszünk a szemünknek: így nézett ki Halle Berry 30 évvel ezelőtt - Fotó

metropol.hu

Nagyon durva baleset történt Újbudán! Fejre állt egy autó

origo.hu

Mellkisebbítő műtétje volt a magyar luxusfeleségnek

origo.hu

FONTOS: Magyarország első az oltások beadásában az EU-ban

sulilife.hu

Öt szabály, amit minden macskagazdinak ismernie kell