Sport

Super Bowl: Brady már a meccs előtt rekorder

Bors

2015. február 1. vasárnap 09:15

Az amerikaifutball-liga nagydöntője nem szimpla sportesemény: mára össznépi dzsemborivá vált. Ezúttal a New England és a Seattle csap össze.

Az elmúlt néhány évben már nem csak a tengerentúlon telnek meg a Super Bowl idejére a kocsmák, hanem mifelénk is. Hétfőre virradóra (a találkozó 0.30-kor, a közvetítés a Sport2-n 22 órakor kezdődik) meghosszabbított nyitva tartással várják a vendégeket a hazai nagyvárosok bárjai, éttermei is. Több közülük Super Bowl-menüvel, csirkeszárnnyal, hotdoggal készülnek, de nincs ez másként Dél-Koreában vagy Finnországban sem.

A New England Patriots és a címvédő Seattle Seahawks összecsapását 180 országban sugározzák majd, szóval a nézettség várhatóan újabb rekordokat dönt.

Amerikában szinte biztosan: az elmúlt öt évben négyszer szárnyalta túl az addigi tévés csúcsérdeklődést, tavaly Russel Wilsonék sikerét 111 millióan látták. Nem véletlen, hogy a világ legnagyobb cégei legalább olyan szikrázó harcot vívnak a képernyőre kerülésért, amilyet a játékosok a pályán. Pedig a NBC ezúttal 4,5 millió dollár alatt senkinek nem adta el a 30 másodperces reklámidőt. Vannak, akik az ilyenkor először látható hirdetésekre buknak, mások a koncertekre. Az idén a félidei attrakciót Katy Perry és Lanny Kravitz prezentálja, míg a himnuszt a Broadway-ről ismert Idina Menzel énekli, s jó néhány napja lehet arra fogadni, elfelejti-e a szöveget, vagy kihagy-e belőle egy szót?

Ha valamihez nagyon értenek az amerikaiak, az a showbiznisz. Mindent úgy tálalnak, hogy abból sztori legyen, és erre az amerikaifutball tökéletesen alkalmas. S ahol sztori van, ott érdeklődés és brutális bevétel. Marshawn Lynch, a Seattle egyik futójátékosa egy rém egyszerű gladiátor, beszélni nem szeret, a liga által megkövetelt médiaeseményeket rendszeresen elodázza. Emiatt jól meg is büntetgetik. A Super Bowl előtti sajtónapot azonban nem hagyhatta ki. Elment, s kapott 27 kérdést, és mindegyikre azt felelte: „Itt vagyok, szóval nem büntethetnek meg”.

Mégis megbüntetik. Mert a liga szabályait áthágva saját márkás sapkában jelent meg. Azóta a raktáron lévő összes sapka elfogyott!

Egyébként még az is lehet, hogy ő lesz a meccs első számú főszereplője, de sanszosabb, hogy inkább Tom Brady. A New England irányítója hatodszor kezdhet Super Bowl-on, ami rekord, negyedszer nyerhet, ilyet csak két irányító vitt véghez, s egyébként is egy rakat rekordot megdöntött az idényben. Wilson 11 évvel fiatalabb, még csak 26, ám azon kevesek egyike lehet, aki címvédésre vezeti övéit. Egy éve a liga másik legendás quarterbackjét, Payton Manninget gyalázta meg csapatával: 43–8-ra nyertek. Most aligha lesz ekkora különbség a résztvevők között: a fogadóirodák szerint egyetlen pont dönt majd a bajnokról.

Mennyiségek

- Az Egyesült Államokban csak hálaadáskor fogy több élelmiszer a Super Bowl napjánál.
- Az amerikaiak 20 százaléka inkább ismerőse esküvőjét hagyja ki, mintsem kedvenc csapata döntőjét; 15 százalékuk ilyenkor a gyerekük születésénél sincs jelen.
- Évente 700 ezer labdát gyártanak a liga számára. Ebből 72-t használnak majd a döntőn.
- Több mint 6000 médiamunkás érkezik az eseményre.
- A legolcsóbb belépő 800 dollár (kb. 220 000 forint), ám a feketepiacon nyomban a sokszorosát éri.
- A tikettek átlagára (hivatalosan) 5000 dollár (1,375 millió forint).
- A győztes megkapja a Tiffany készítette Vince Lombardi Trófeát.
 

További cikkek

Gyász

Most közölték: feladta a harcot a Fradi-legenda

Úszás

Megtörtént Hosszú Katinka nagy bejelentése

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Bréking: elfogták a szíven szúrt budapesti édesapa gyilkosát

ripost.hu

Eltűntek az Aldi kasszái - a vásárlók nem értik, mi történt

kemma.hu

Teljes az útzár Sárisápon: nagy balesethez riasztották a mentőket

origo.hu

Elképesztő ütemben nőnek a kriptopénzekkel kapcsolatos álláshirdetések

nemzetisport.hu

PL: sorozatban a negyedik bajnokiján maradt nyeretlen a Chelsea

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

life.hu

Sebestyén Balázs markáns véleményt fogalmazott meg Kulcsár Edináról: "Azt se tudja, merre van arccal előre"

origo.hu

Bánat és döbbenet a magyar kézilabda-válogatott utolsó Eb-meccsén - galéria