Sport

Fociklubok: csak balhéban verjük Európát

Bors

Létrehozva: 2014.08.11.

Egy listán áll az élen a magyar foci az Európai Labdarúgó Szövetségnél: a nemzetközi kupákban induló klubok közül a szurkolók viselkedése miatt az NB I-ből hármat is megbüntettek.

Beszédes számok: az UEFA nemzetközi kupasorozataiban összesen 272 csapat indult – 77 a Bajnokok Ligájában, 195 az Európa Ligában –, s eddig összesen nyolc klubot büntettek szurkolói rasszizmus, vagy diszkriminatív viselkedés miatt, s ebből három magyar. A Debrecen, a Diósgyőr és a Ferencváros. Ezen kívül a franciák (PSG), a grúzok (Chikhura Sachkhere), a románok (Steaua Bukarest), a szlovénok (Maribor), és a szlovákok (Spartak Trnava) akadtak fenn a toleranciaszűrőn.

Persze nem csak a lelátókon ülők viselkedése miatt van okunk szégyenkezni. Összeszedtük, hol állunk még rosszul az európai összehasonításban.

Hátul kullogunk

A 23. helyen áll a magyar labdarúgó-válogatott az UEFA ranglistáján az 53 európai válogatott között. Közvetlenül az örmények előtt.

Egyetlen magyar csapat, a Debrecen maradt állva nemzetközi kupában, miután a BL-ből kiesett, és az EL-ben próbálkozhat. Az eleve Európa Ligában induló Diósgyőr, Fradi és Győr viszont már végleg búcsúzott.

Az UEFA klubcsapat-ranglistáján a legjobban a Vidi áll 172. helyével a Loki (210.) és a ETO (242.) előtt, míg a DVTK a 385.

Lesújtó eredményt hozott a független belga cég, a Double Pass vizsgálata, amely a magyar fociakadémiákon folyó munkát mérte. Arra a megállapításra jutottak, hogy az utánpótlás jelenlegi rendszere nem alkalmas az eredményes működésre, így csak a sikertelenséget lehet konzerválni.

Talán ennek következménye Csányi Sándornak, az MLSZ
elnökének a napokban tett kijelentése, miszerint ideje kiselejtezni az utánpótlás-nevelésből azokat az edzőket, akik nem felelnek meg a szakmai és a pedagógiai kettős követelménynek. A jövőben a trénereknek kötelező lesz megszerezniük az UEFA C diplomáját, az akadémiákon pedig csak az UEFA Youth A licencével lehet majd dolgozni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek