Sport

Öcsi bácsi megvédi a Klicsko testvéreket

szs

Létrehozva: 2014.05.26.

Amerikai vélemény szerint a Klicsko fivérek profi bokszpályafutását visszavonulásuk után kár elismerő jelzőkkel illetni, mert alig voltak kiemelkedő riválisaik. Szántó Imre nem ért ezzel egyet.

Anthony Mason amerikai ökölvívó-szakíró állítja, hiába az eddigi remek Klicsko-mutató, Vitalij és Vladimir sem kerül a királykategória történelmi nagyságai közé, mert csupa nevesincs bunyóst vertek. (Azért Lennox Lewis és Peter Samuel nem tartozik épp ebbe a kategóriába...)

– Nem értek egyet ezzel a véleménnyel – mondta Szántó Imre mesteredző. – Az illető elfelejti, hogy 1997 óta sorozatban bizonyított mindkét ukrán, amatőrként és profiként is. A tengerentúliaknak az fáj, hogy ukránok uralkodnak a ne­héz­súly­ban és nem amerikaiak.

A mester szerint a visszavonult Vitalij rámenős bunyós volt, nem finomkodott, a még aktív Vladimir pedig képes árnyaltan felépíteni a meccseit, és az ütőereje elismerésre méltó.

De arra a kérdésre is megvan Öcsi bácsi válasza, hogy hová tűntek az amerikai nehézsúlyú bokszolók, akik olyan legendákat követhetnének, mint Joe Louis, Muhammad Ali, Riddick Bowe, Evander Holyfield vagy Mike Tyson.

Szerinte egyrészt a ciklikus kiürülés állapota jellemzi ebben a kategóriában a tengerentúli bokszéletet, másrészt nehéz „felépíteni” egy öklözőt. – Ezek az emberek riasztó fizikai erejük ellenére érzékenyek, sértődékenyek – folytatja. – Ez pedig visszaveti őket az edzésmunkában. Óvatosan kell velük bánni, a kinevelésük időigényes. Egy nehézsúlyú felkészítése nagyobb kihívás egy tréner számára, mint a többi súlycsoportok öklözőié. De biztos vagyok abban, hogy két éven belül ismét berobban egy színes bőrű amerikai a ne­héz­súly világelitjébe. 

Holyfield volt az utolsó nagy

Legutóbb 2006. november 4-én nyerte el a WBO vb-övét amerikai nehézsúlyú, Shannon Briggs, de csupán jó fél évig tudta megőrizni, aztán az első címvédésnél kikapott Szultan Ibragimovtól. Nem is vonult be a királykategória legendái közé, akik közül utolsóként Evander Holyfield alakított emlékezeteset, ô 2000. augusztus 12. és 2001. március 3. között volt bajnok.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek