Bálnahúsból merített erőt Gombos Károly

sífutás
PUBLIKÁLÁS: 2014. április 08. 23:15
Először indult magyar versenyző a világ legnehezebb sífutóversenyének tartott grönlandi 160 kilométeres Arctic Circle Race-en. A téli olimpikon Gombos Károly bálnahússal és házi likőrrel melegítette magát.
(szs)

Pályafutása legkeményebb erőpróbájának nevezte Gombos Károly válogatott sífutó a grönlandi versenyt, amelyen három nap alatt 160 kilométert (57, 46, 57) teljesített a mezőny olykor mínusz 21 fokos hidegben.

A Szocsiban még sílövőként részt vevő sportoló a sisimiuti célba érés után elmondta: a pálya szintemelkedése összességében meghaladta a négyezer métert. Gombos a zord körülmények között is hamar feltalálta magát, szívesen főzött sátortársára, Klement Bauerre is, cserébe a szlovén biatlonista házi likőrjével készültek fel a fagyos éjszakákra.

– A verseny alatt helyi csemegéket kóstolhatott a mezőny, a szervezők szárított heringgel, bálnahússal, rákkal és rénszarvashússal kínáltak bennünket – mondta Gombos, aki betartotta korábbi ígéretét, ugyanis a hat között szeretett volna végezni. Az első napon hatodik, a másodikon ötödik, a harmadikon pedig harmadik pozíciót csípett el.

A záró etapon egyébként kétszer is megállt: előbb a meseszép táj látványa miatt, később viszont egy grönlandi indulónak segített, aki óriásit bukfencezett előtte. Bár a pórul járt hazai síző végül célba ért, onnan kórházba szállították, mert kihűlt és kiszáradt a teste.

Gombos még azt is elmondta: számára a 471 nevező közül az igazi hős az a százkilós tunéziai férfi volt, aki kis híján már az első méter után hasra esett, ám végül becsülettel teljesítette a távot.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.