Sport

Húsz maratont futott a lélekgyógyász pap

2014. március 4. kedd 18:15

Dióssy Ivánt 60 éves kora után szentelték pappá. A háromgyermekes, három unokájára büszke férfi hosszú utat járt be odáig, hitének egyik alapköve a futás. Húsz maratont teljesített.

Semmi jel nem utalt arra gyerekkorában, hogy Dióssy Iván elmélyül a hitben. Értelmiségi, ateista családba született 1951-ben. Volt egy-két misztikus élménye, de semmit több. Sőt, annak ellenére, hogy a futás mindennapos része lett az életének, egyre távolabb került Istentől a súlyosbodó alkoholproblémái miatt.

– 1982-ben leálltam az itallal, öt évig nem ittam – meséli. – Ekkor történt a fordulópont az életemben: Máriaremetén futottam, amikor betértem a helyi templomba. Ateistaként mentem be, katolikusként jöttem ki. Később megkeresztelkedtem, bérmálkodtam, a jezsuiták voltak a segítségemre.

Iván a mentőknél dolgozott, ahol megismerkedett élete szerelmével, Mártával. 1991-ben házasodtak össze.

– Az első négy év pokol volt mellettem az ital miatt, 1995-ben azonban megszabadultam ettől a sátáni béklyótól, hiszem, hogy a szenvedélybetegeket a szeretet, és nem a gyógyszer gyógyítja. Elvégeztem a teológiát, aztán a pszichológiát, közben Budapestről Dákára költöztünk, a feleségem ott kapott körzeti orvosi állást. 2004-ben alapító tagja voltam a szenvedélybetegek leányvári intézetének, ahol papokat gyógyítunk, most nyugdíjasként segítek.

Iván ekkor diakónus volt, felesége 2010-ben bekövetkezett halála után, 2012-ben szentelték pappá, most kisegítő lelkészként szolgálja a híveket.

Iván atya a vasárnapi misék miatt kevés versenyen tud indulni

 

– Ekkor ért révbe a hitem, amelynek egyik alapja a futás. A futás egyenlő a szabadsággal, nekem ez nem sport, hanem spirituális élmény. A lelkem fut, és viszi a testemet. Ilyenkor meg tudom valósítani az imádság egy mély, néma formáját, minden lépés egy mantra. Az első maratonomat 1988-ban futottam, de akkor még nem voltam tiszta, ezért az első igazi maratonomnak a 97-es Kaisers Plust számítom. Húsz maratont futottam le, Ironmant teljesítettem – igaz, azóta szívritmuszavarom van –, de a futás azt is karban tartja, ahogy az egész testet, amely egy ajándék, és amelyért felelősek vagyunk. Versenyeken a vasárnapi misék miatt ritkábban indulok, de engem nem is a versenyzés, hanem a társaság érdekel. Jó, hogy Istennel személyes kapcsolatban vagyok, de nekem az emberekre is szükségem van. Fantasztikus közösség, ahol pártállástól, vallástól függetlenül buzdítják egymást a futók, olyan, mint Isten földi országa. Hát nem csodálatos?

További cikkek

Gyász

Most közölték: feladta a harcot a Fradi-legenda

Úszás

Megtörtént Hosszú Katinka nagy bejelentése

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Csillagjegyed elárulja, mikor kell aludni menned, hogy kipihent legyél

borsonline.hu

Az orvosok sem hittek a szemüknek, olyat találtak az intenzívre került covidos beteg plüssállatában

life.hu

A sörözőkből bordélyok, a pincérnőkből örömlányok lettek Párizsban

hirtv.hu

Vészcsengőt nyomott Gyurcsány

kisalfold.hu

Ruhákat lopott az Árkád egyik üzletéből - Keresi a rendőrség

nemzetisport.hu

PL: Szalah és Mané távollétében is simán nyert a Liverpool

vg.hu

Jelentős magyar szerepvállalással bővül a sóparadicsom Szovátán

origo.hu

Békésen autózott a kihajtó felé, sikítani se volt ideje, és már az élete volt a tét - videó

origo.hu

Egy különös nő, aki az egyik férfiből kisfiút csinál, a másikat a halálba kergeti

life.hu

A pletykák szerint ez a valódi oka Kulcsár Edina és Csuti válásának

origo.hu

Ezzel a góllal nyert a magyar kézilabda-válogatott Portugália ellen - videó