Sport

Szeles Mónika nem felejtett el magyarul

J. K.

Létrehozva: 2014.01.29.

Szeles Mónika lesz a február 8-i Magyar Tenisz Napja díszvendége. Az egykori világelső, kilencszeres Grand Slam-győztes Újvidékről indult teniszező magyarul – is – válaszolt a Bors kérdéseire.

Sokszor jön Budapestre, de szinte észrevétlenül. Kerüli a feltűnést vagy nem ismerik fel?

Nem bujkálok, jól érzem magam ebben a gyönyörű városban, ráadásul a családom néhány tagja is itt él. Csak az a baj, hogy Pestről mindig pluszkilókkal távozom.

Két éve Újvidéken felkereste azt házat, ahol annak idején édesapjával gyakorolt. Meglepődött a falfestményen, ami azt hirdeti, hogy onnan indult a pályafutása?

Teljesen elérzékenyültem a szülővárosommal kapcsolatos gyerekkori emlékektől. A kép láttán pedig olyan zokogás vett rajtam erőt, hogy alig tudtam abbahagyni, hiszen itt kezdtem teniszezni, ahhoz a falhoz ütögettem a labdát édesapámmal. Sokat jelent nekem az a fal, és példát mutathat azoknak a gyereknek, akik – mint egykor én – nagy tornákról álmodoznak.

Több könyvet írt. Örömét leli az írásban vagy ez az önkifejezés egyik formája?

Az írás annyira más, mint a tenisz, egyedül vagy a gondolataiddal, semmi nem vidít fel, nincsenek biztató bekiabálások, ennek ellenére nem hiányoznak annyira a szurkolók. A tenisz örök szerelem marad, de boldog vagyok, hogy más területen is ki tudom fejezni magam. Az írás a szenvedélyem lett. Az Akadémia néven futó sorozat első részeit már megírtam a sport fényes és árnyoldaláról, de lehet szó a folytatásról is…

Őszintén írt étkezési zavarai ellen vívott harcáról. Megfogadták a témában adott tanácsait?

A reflektorfényben élő túlsúlyos sportoló voltam, és nagy kihívás volt megbirkózni ezzel. Sok fiatal lány fogadta meg a tanácsaimat, és csodás érzés, hogy ők is felül tudtak kerekedni étkezési zavaraikon.

Ha filmet forgatnának az életéről, kire osztaná Mónika szerepét?

Többször megkerestek már, de nem olyan izgalmas az én sztorim. Szerencsés voltam a tenisszel, a sporttal, a családommal. Semmi különleges nincs bennem, unalmas film lenne.

Mit csinálna a legszívesebben a teniszezésen kívül?

Nagyon szeretem az állatokat, ezért állatorvos lennék vagy utazási irodát nyitnék.

Mikor fogadja el a hajdani éljátékos, Mandula Petra vacsorameghívását?

Petra már sokszor invitált mogyoródi házukba, de elég szűkös az időm, és nem tudom, hogyan alakul a budapesti programom. Mindig jókat beszélgetünk, és többször ütögettem a szintén teniszezô férjével, Gergővel, kemény edzésnek számít vele játszani. Nagyon örülök, hogy hamarosan újra találkozunk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek