Sport

Fejenként százmilliót ér a spanyolverés

s

2013. november 13. szerda 16:15

Ötmillió eurós, vagyis csaknem másfél milliárd forintos bónusszal motiválják a fociválogatottat Egyenlítői-Guineában. A horribilis összegért „csak” le kell győzni Spanyolországot szombaton…

Hatásvadász-őrültség, vagy príma motivációs eszköz? Döntse el mindenki, mindenesetre a szerény képességű egyenlítői-guineai futballisták fejenként csaknem százmillió forintot kaszálhatnak a spanyolveréssel.

Más kérdés, hogy a FIFA-ranglista 119. helyén szerénykedő, a legutóbbi hat meccsen nyeretlen fiúknak fikarcnyi esélyük sincs Andrés Iniestáékkal szemben, kivéve talán, ha a világbajnok spanyolokat is beveszik a buliba, és osztoznak az afrikai országvezetés által feldobott pénzen.

Fotó: Reuters

De vajon lehet-e, érdemes-e így ösztönözni egy labdarúgót? – Amatőr, szurkolói hozzáállást mutat egy ilyen húzás, vagy csak be akartak kerülni a hírekbe az afrikaiak – mondta megkeresésünkre a korábbi szövetségi kapitány, Csank János. – Az én pályafutásom során is többször előfordult, hogy egy vezető bejött az öltözőbe, és közölte, dupla pénzért játszunk: van, akit feldob és akad, akire túlságosan nagy terhet rak egy efféle ajánlat. Én azt mondom, ha már nagy pénzt dobnak fel, minél előbb tegyék, legalább a mérkőzés előtti edzésmunkára jó hatással lesz…

A sport világában egyébként meglehetősen gyakori a teljesítménybónusz, a török Galata­saray elnöke is rendszeresen feldob kisebb-nagyobb (inkább az utóbbi…) összeget.

Csank nem emlékezett rá, hogy az 1997-es, Jugoszlávia elleni vb-pótselejtezőn óriási összeg motiválta volna a játékosait, a legutóbbi sorozatban nagyjából egymilliárd forintot osztottak volna szét a magyar válogatott tagjai közt, amennyiben sikerül kiharcolni a brazíliai repülőjegyet (négy éve egymillió euró, azaz mai árfolyamon számolva nem egész 300 millió forint lett volna a sikerdíj, melyet sajnos szintén nem kellett kifizetni).

Más országokban sem titkolják a prémiumot. A németeknél a válogatott játékosai húszezer eurót (5,9 millió forint) kapnak minden győztes mérkőzés után, de csak akkor, ha az együttes kijut a világbajnokságra. A franciák „vébékerete” összesen 2,4 millió euró (710 millió Ft), hasonló az olaszoké is, míg az ausztráloké tízmillió dollár, azaz kétmilliárd forint.
 

További cikkek

Botrány

Óriási fordulat: Nem Szilágyi Gerda írta a botrányos sorokat

Búcsú

Döntöttek, ide temetik Csollány Szilvesztert

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Videó: a svéd kézisek odébb tették a rossz helyen parkoló autót Budapesten

metropol.hu

Friss kutatás! Jóval tovább fertőzhet az omikron, mint azt eddig hittük

origo.hu

Mozikban Mel Gibson és Sean Penn régóta várt filmje - videó

magyarnemzet.hu

Rákay Philip: A liberálisoknak is jobb vigyázni az ilyennel!

boon.hu

Hajléktalanná vált a két miskolci mentős (videóval)

nemzetisport.hu

MLSZ: Csányi Sándor nagyobb együttműködést vár a szurkolóktól

origo.hu

Az arany éve volt a tavalyi Kínában

nemzetisport.hu

MU: C. Ronaldo nem volt elégedett, letiltotta a Transfermarktot

life.hu

Váratlan fordulat! Mégsem Szilágyi Gerda írta a megdöbbentő sorokat?

nemzetisport.hu

Férfi kézi: hat játékost igazolhat a Tatabánya, Székely hazatérhet – sajtóhír

origo.hu

Élő internetes pornóban szerepel az RTL Klub egykori sztárja - képek