Sport

Benedek kapitánynak is klasszis

Jánosy Károly

2013. augusztus 4. vasárnap 23:15

Játékosként már volt világbajnok Benedek Tibor, szövetségi kapitányként azonban még nem nyert vb-aranyat. Most ezt az érzést is megízlelhette az egykor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

Talán a legtudományosabb elveket valló vízilabdázó is hisz ezentúl a mágikus előjelekben. Nem tehet másként, azok után, hogy tíz év után szombaton késő éjjel újra Barcelonában lett világbajnok a magyar csapat.

Bár a Montenegró elleni 8-7-es győzelem láttán minden bizonnyal a Salamon-szigeteken is vb-t nyertünk volna. Pedig hányan temették Benedek Tibor megújult csapatát, különösen azok után, hogy néhány hete a Margitszigeten leszerepeltünk a Vodafone-kupán...

A derbi napján azonban tudása legjavát hozta a válogatott, és nyert. S ha lehet örömfokozatokat említeni, talán Szivós Márton volt a legboldogabb, aki eddig nem lehetett hű a családi hagyományokhoz.

– Adjatok egy pofont, hadd ébredjek fel! – kérlelte időnként még a döntő másnapján is társait Marci, akinek nagyapja és édesapja is olimpiai bajnok volt, ő azonban rendre kimaradt a korábbi sikercsapatból.

– Hittünk a munkában, az ­edzőnk­ben és a taktikában, és a világbajnokságon igazi csapattá értünk.

– Ha valaki, hát Marci nagyon megérdemelte ezt a sikert – szögezte le Benedek Tibor, és talán fel sem tűnt neki, hogy Szivós is 8-as számmal játszott, éppúgy, mint a mostani kapitány tíz éve a barcelonai döntőben.

– Korábban nem adatott meg neki egy ilyen siker, végre megszületett a kárpótlás. A csapatszellem döntött, mert nagyon akartunk nyerni. Jövőre óriási nyomás lesz a csapaton a budapesti Eb-n, de az már a következő feladat.

Édesanyja születésnapi ajándékának szánta a ­vb-­arany­érmet Hárai Balázs, az egriek centere, aki hat éve már világbajnoknak mondhatta magát, igaz, akkor csak a juniorok között. 

Magyarország az élre ugrott

Az 1973 és 2003 után nyert harmadik arannyal Magyarország lett a legeredményesebb nemzet a vb-k történetében. A gyűjteményben szerepel még hat ezüst- és egy bronzérem. A válogatott legutóbb 2007-ben szerzett érmet, amikor a másodikak lettek Kásás Tamásék.

Nem csak mutogatásban volt nyerô

A legelszántabbnak járó trófeát is kiérdemelné a legjobb kapusnak választott Nagy Viktor. Grimaszai, mutogatásai, sokatmondó üvöltései az operatőrök kedvencévé tették a játékost, aki a szó szoros értelmében együtt élt a meccsel, és sorra hárította a bombákat. 

– Nem a taktika, a szív győzött – nyilatkozta az origo.hu-nak. – A megbeszélt taktikát már az előző meccsen sem tudtuk megvalósítani százszázalékosan, de amit csináltunk, azt jól csináltuk. Egymást segítve játszottunk, bíztunk magunkban és a másikban is. Ezzel nyertünk, és ez büszkeséggel tölt el.

Magyarországnak már nagyon kellett ez a győzelem… 

További cikkek

Súlyos

Döbbenetes állítás: Hosszú Katinka Szilágyi Liliána miatt hagyta el Shane Tusupot?

Gyász

Igazi harcos volt, Csollány Szilveszter sok pofont kapott az élettől

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Ezért érdemes most összegyűjtened 10 tojásos dobozt

origo.hu

Közzétettek egy teljes jelenetet az érkező Batman-filmből - videó

magyarnemzet.hu

Uniós biztos: a választásokig nem lehet szankcionálni Magyarországot

szon.hu

Micsoda fotó esett be Dominikából! Elalélt mindenki Pap Dorci popsijától!

origo.hu

A múltba ragadt a Microsoft összehajtható mobilja

origo.hu

1956-os szintjére zuhant vissza a brit autóipar termelése

vg.hu

Diplomáciával próbálják megelőzni az ukrajnai háborút

metropol.hu

Brutális hózápor csap le az országra, de van még egy rossz hírünk

borsonline.hu

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

origo.hu

Rejtély az első thaiföldi kísértethajó eredete, az ország külső segítséget kért