Sport

36 milliárdos Bale bébi

Sahin Tóth Róbert

Létrehozva: 2013.08.02.

A spanyol sajtó szerint megszületett a megállapodás a Tottenham és a Real Madrid közt, 120 millió euró, azaz 36 milliárd forint Gareth Bale ára. A Bors arra volt kíváncsi: mit tud ez a fiú?

A madridi As napilap érthető lelkesedéssel kürtölte világgá, hogy megegyezett a walesi Gareth Bale árában az angol Tottenham és a spanyol Real. Az összeg még a nemzetközi futballpiacon is csillagászati: a hírek szerint 120 millió eurós, vagyis 36 milliárd forintos üzlet a 24 éves labdarúgó klubváltása.

A Borsnak a korábbi ferencvárosi focista, a DigiSport szakkommentátora, Bánki József magyarázza el, mit tud Bale, s miért olyan fontos a ­mad­ri­diak­nak.

Sebesség

Bánki szerint Gareth Bale gyorsasága a kulcs, emiatt válhat a szélső a világ legdrágább futballistájává. – Óriási fejlődésen ment át, kis túlzással egyszerű balhátvédből lett hatalmas klasszis.

A technikai képzettsége nem idézi Puskást, Maradonát, Ronaldót vagy Messit, ám amit csinál a pályán, azt hihetetlen sebességgel teszi. Ráadásul a Real Madrid számára nagyon fontos a tempó, a csapat sokkal inkább erőlteti a gyors focit, mint például a nagy rivális Barcelona.

Rúgótechnika

– Ezen a téren Gareth Bale ott van a világ legjobbjai közt. Univerzális játékos, aki a kapu előtt és ­hátrább egyaránt feltalálja magát. Miután kiváló a passzkészsége is, az összjátékban is erős, nagyszerű csapatember.

Gólok

– Nagyon sokat számít, hogy Bale rendszerint nem az ötödik találatot jegyzi négy-nullánál, hanem képes eldönteni egy-egy ­rang­adót. Számos olyan meccset tudnék mondani, amelyet a walesi futballista nyert meg a Tottenhamnek. Biztos vagyok benne, hogy a ­gól­erős­sé­ge csábító a spanyoloknak is, nem hiszem, hogy gondja lesz a beilleszkedéssel.

Márkát is épít a Real

A hétköznapi ember számára felfoghatatlan, hogy valakiért 36 milliárd forintnak megfelelő összeget fizessen ki egy focicsapat. Tudjuk jól, a Real rutinos költekező, az eddigi világcsúcsot is a spanyol klub tartja a Cristiano Ronaldóért kifizetett 94 millió euróval, mai árfolyamon 28,2 milliárd forinttal. Vajon megtérülhet ez a pénz?

– Noha annak idején hallani lehetett, hogy ­mez­el­adás­ból néhány hét alatt visszajött a portugál labdarúgóért kifizetett összeg nagy része, egy ilyen igazolás pénzügyi szempontból kicsit olyan, mint az olimpiarendezés – csak hosszabb távon térülhet meg – árulta el Berkes Péter sportmarketing-szakember, az Ambitious Group stratégiai igazgatója.

– Csapat mellett márkát is épít a klub, a Real Madrid ebből a szempontból is nyer Gareth Bale megszerzésével. Hogy hol van a futballistákért fizetett összeg felső határa, azt nehéz megmondani, ám az európai szövetség éppen azért követeli meg a pénzügyi fair playt, hogy a transzferdíjak ne szálljanak az egekbe.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek