Gyurta Gergelynek a sok libazsíros pirítós, és a jó házi koszt ellenére sem kell vigyázni a súlyára. A barcelonai vb-n induló úszónak inkább fel kell szednie néhány kilót, hogy bírja a gyilkos távot.
Hízókúrán van Gyurta Gergely. Másokkal ellentétben neki ahhoz van szüksége minden elszántságára, hogy felszedjen magára néhány kilót. Szerencsére édesanyja és a nagymamák kitűnő főztjének köszönhetően a szokásos hetvennél másfél kilóval nehezebben utazhatott tegnap a barcelonai úszó-világbajnokságra.
– Hétfőn már a nyíltvízi tíz kilométeres számban kell rajthoz állnom, és a táv végén rendre legalább három kilóval könnyebb vagyok – mondta az olimpia bajnok mellúszó, Gyurta Dániel öccse, aki egyre inkább kikerül bátyja árnyékából. – Két nappal később pedig huszonöt kilométeren is próbálkozom, azt követôen pedig a medencében 1500-on indulok.
Ilyen terhelés mellett szüksége is van pluszkalóriákra, nem csoda, hogy kifejezetten kedveli a zsíros ételeket, legyen az szaftos pörkölt vagy a mostani kedvence, a libazsíros pirítós. Desszerttel is tömné magát, ám nem nagyon szereti a túl édes tortákat, süteményeket, sőt a fagylaltköltemények sem hozzák tűzbe…
– A házi tésztákat, a rétest, a pitét azért örömmel megeszem, ám a csokis, krémes sütik hidegen hagynak, és fagylaltból legfeljebb a mogyorós jöhet. Az
edzőim szerint legalább két-három kilót fel kellene még szednem magamra, de hiába eszem akár négyszer-ötször naponta, a kemény edzések után minden felesleg leég rólam.
Verseny közben is szakad róla a víz, a táv közben többször is pótolni kell a folyadékveszteségét. Nem beszélve arról, hogy nem csupán a távval, de az egymás nyakába, vállába könyöklő erőszakos ellenfelekkel is meg kell küzdenie.
– A külföldi versenyeken állandó szobatársam, Dani bátyám sajnos csak később érkezik Barcelonába, így csak az 1500 méteres távon tud biztatni, de így is nagyon sokat jelent számomra a jelenléte és segítsége. Erőt adunk egymásnak.