Sport

38. trófeáját nyerte Fergie

Bors

Létrehozva: 2013.04.23.

Négy fordulóval a sorozat vége előtt lett bajnok a Manchester United, amely sokadvirágzását éli Alex Ferguson irányítása alatt. A mester és a csapat együttműködése számos rekordot eredményezett.

3 gólt szerzett Robin van Persie az Aston Villa ellen 3-0-ra megnyert mérkőzésen, ezzel biztosította be bajnoki címét az MU négy fordulóval a bajnokság vége előtt. A holland támadó a nyáron érkezett az Arsenaltól, 24 millió fontért, ugyanennyi találattal vezeti most az angol góllövőlistát. Azért jött, hogy végre címeket nyerjen, és most sikerült neki.

– Az évszázad gólja volt Robin második találata – mondta Ferguson –, de ettől függetlenül is fantasztikus formában játszott az első fél évben. Aztán volt egy rosszabb periódusa, de ismét magára talált, ez egy csatárnál teljesen természetes, a Villa ellen is káprázatosan játszott.

4 alkalommal dőlt el a bajnoki cím sorsa az Old Traffordon – többször, mint bármelyik pályán –, korábban 1999-ben, 2002-ben és 2009-ben lett hazai pályán aranyérmes az MU. A trófeát azonban nem most, hanem május 12-én, a Swansea elleni bajnoki után veheti át a csapat.

2068 Premier League-mérkőzést nyert eddig a Manchester. A bajnoki címek számát (20) tekintve a Liverpool (18) áll hozzá a legközelebb, harmadik az Arsenal (13). Az újkor sztárcsapatai, a Chelsea (4) és a Manchester City (3) a lista vége felé kullognak.96 pontja lehet a Manchesternek, ha további négy bajnokiját megnyeri, ezzel pontrekorddal lenne bajnok.

Az eddigi csúcsot a Chelsea tartja, amely a 2004–2005-ös szezonban 95 ponttal lett első. Az, hogy négy fordulóval a vége előtt biztosította be az aranyát, szintén közel van a rekordhoz, eddigi legjobb eredményét ebben a tekintetben 2001-ben érte el, amikor 5 fordulóval a vége előtt lett első. A legtöbb ponttal, 18-cal 2000-ben verte a bajnoki mezőnyt, most 16-tal vezet a City előtt (84-68, bár a City egy meccsel kevesebbet játszott).

13 Premier League-címét nyerte Alex Ferguson irányítása alatt a Manchester, korábban még 7 bajnoki címet gyűjtött be. Ezzel rekorder a skót szakember, de maga a klub is. Döbbenet, de amióta létezik a Premier League, a 21 sorozatból 13-at megnyert, további 5 alkalommal második lett az MU. Ferguson szerint sikerük kulcsa a kiegyensúlyozottság, egy-két gyengébb év után mindig magukra találnak, köszönhetően a következetes munkának és Ferguson okos igazolásainak.

656 bajnoki mérkőzést játszott Ryan Giggs a Manchester színeiben az első osztályban, a walesi 1991 és 2013 között hozta össze a csúcsot. Ferguson is döbbenetes mérleget tudhat magáénak, 624 PL-meccsen aratott győzelmével magasan az első az örökranglistán, de 38 trófeájával is toronymagasan vezet kollégái előtt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek