Sport

Túlélte a mélypontot Egervári és a csapata

Turcsik Norbert

Létrehozva: 2012.12.23.

Az Egervári-érában eddigi legsúlyosabb válságát élte át a válogatott az idén. A focisták és a kapitány azonban jól reagáltak a kritikákra, s együtt kecmeregtek ki a kátyúból. Nézzük, mi történt 2012-ben!

Ráhangolódás a vb-selejtezőkre 

Siralmas játékkal indult a válogatott éve. A mieink képtelenek voltak ráhangolódni a győri, bolgárok elleni felkészülési mérkőzésre. Ráadásul később Egervári Sándor szövetségi kapitány elismerte: a kelleténél is jobban megbolygatta a korábban már kialakult csapatát. Az év közepe már sokkal biztatóbb teljesítménnyel párosult. Az Eb-re készülő cseheket Prágában, a találkozót végig védekezve tudtuk legyőzni az újonc Gyurcsó Ádám góljával, míg a kontinenstornán szintén szereplő íreket kis túlzással lefociztuk a Puskás-stadionban, a helyzeteinkkel azonban nem sáfárkodtunk jól. Az Izraellel szembeni találkozó viszont már megint csak a felejthető kategóriába tartozott. Kizárólag Bogdán Ádám bravúrjainak köszönhetjük, hogy nem lett arcpirító vereség a vége.    

Február 29. Magyarország–Bulgária 1-1 (barátságos)

Június 1. Csehország–Magyarország 1-2 (barátságos)

Június 4. Magyarország–Írország 0-0 (barátságos)

Augusztus 15. Magyarország–Izrael 1-1 (barátságos)

Összezárt a közösség  

Nyugodtan írhatjuk: a krízis jelei ütötték fel a fejüket a csapatnál, ám a játékosok és a szakmai stáb kiválóan reagált a nehézségekre. A válogatott először a nem éppen könnyűnek ígérkező észt fellépésről hozta el a három pontot az 50. válogatottságát ünneplő Hajnal Tamás szép góljával, majd az Egervári-érában másodszorra vert meg tétmeccsen magasabban jegyzett ellenfelet, a svédek után ezúttal a törökök voltak a szenvedő alanyok.

Nem csak ez volt közös a két nagy diadalban, hanem az is, hogy egyiken sem játszott Juhász Roland és Dzsudzsák Balázs, ami azt jelzi, hogy a beugrók is képesek a kimagasló nemzetközi teljesítményre. Fontos kiemelni, hogy a győzelemmel a válogatott esélye továbbra is élénken él a második, pótselejtezős hely elérésére. Azért viszont kár, hogy az évet nem sikerült szépen lezárni. A csapat a 2012-es év leggyengébb teljesítményével sima vereséget szenvedett hazai pályán Norvégia ellen. 

Október 12. Észtország– Magyarország 0-1 (vb-selejtező)

Október 16. Magyarország– Törökország 3-1 (vb-selejtező)

November 14. Magyarország– Norvégia 0-2 (barátságos)

Konfliktusok, kapitánykérdés   

Habár szeptemberben csak két találkozót játszott a válogatott, a csapat életében ez volt a legmozgalmasabb időszak. A brazíliai vb selejtezőit egy kötelező andorrai győzelemmel kezdtük, ám a hollandok elleni újabb súlyos vereség markáns indulatokat szült. Egervári különböző okokból változtatásokra kényszerült, ám sokak számára érthetetlen húzásai egyáltalán nem váltották be a hozzá fűzött reményeket. Súlyos, megalázó vereséget szenvedtünk.

A kapitány állása hirtelen, egyetlen rosszul sikerült mérkőzés miatt megrendült. Szalai Ádámmal konfliktusba került, mert a csatárt egyetlen percre sem küldte pályára a világsztárok ellen. Közben arról kezdtek el pusmogni, hogy az ősz mestert Paulo Sousa, a Videoton portugál edzője válthatja, aki folyamatosan ott körmölt a válogatott találkozóin. Az meg aztán még tovább ráncolta Egervári homlokát, hogy „kedvence”, Huszti Szabolcs időközben élete formáját produkálta a Bundesligában, ezért a középpályást a közvélemény egyhangúan visszakövetelte a csapatba.

Szeptember 7. Andorra–Magyarország 0-5 (vb-selejtező)

Szeptember 11. Magyarország–Hollandia 1-4 (vb-selejtező)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek