Sport

Megörökli Kozák párját Kovács Kati?

Létrehozva: 2012.09.29.

Janics Natasa országváltása nagymértékben befolyásolja Kovács Katalin karrierjét is. A háromszoros olimpiai bajnok kajakos ugyanis legnagyobb sikereit a Szerbiába „átigazolt” Janiccsal érte el.

Kovács Katalin hosszú karrierje során számos párostárssal próbálkozott, 2000-ben még Szabó Szilviával indult az olimpián és nyert ezüstérmet, majd később Paksy Tímeával és Csipes Tamarával is összeült, de aranyig egyikükkel sem jutott. 2011-ben Kozák Danutával tudott vb-címet nyerni 200 párosban, de ugye Danuta vélhetően a következő években elviszi az egyes számot, nyilván a királykategória olimpiai bajnokaként ennél kevesebbel nem éri be.

Voltak idők, amikor Kovács Katitól nem lehetett elvenni az egyes számot, de az elmúlt idényben makacs könyöksérülése miatt le kellett mondania erről, örülhetett, hogy egyáltalán ott lehetett az olimpián, ahol párosban második lett Janiccsal – korábban, 2004-ben és 2008-ban olimpiai bajnoki címet nyert kettősük –, a négyessel pedig meg sem állt a dobogó legfelső fokáig.

Ám a négyesbe is nehéz bekerülni, a válogatási elvek szerint az egyesben és a párosban nyújtott teljesítmény dönt a négyes összetételéről. Kati a sérülése miatt az idei egyes válogatón csupán harmadik lett Kozák és Fazekas mögött, és a Janiccsal alkotott párosa is kikapott a Szabó, Kozák kettőstől. Mégis Katiék indulhattak Londonban, mivel Kozák az egyes és a páros időbeli közelsége miatt az olimpián nem vállalhatta mindkét számot.

Ez a jövőben is így lesz, ám Janics híján Kovács Katinak mással kell kivívnia olyan páros eredményt, amellyel jogot szerez az indulásra a világversenyeken a párosban vagy a négyesben.

– Jogos a felvetés – mondta Storcz Botond szövetségi kapitány, aki hozzátette: tudomása szerint Kovács Kati folytatni akarja pályafutását. – Janics távozása Katit is rosszul érinti, hiszen új pár után kell néznie. Az eddigi próbálkozások nem annyira jöttek be, most hirtelenjében arra tudok gondolni, hogy esetleg összeül Kozák párjával, Szabó Gabival. Gabi a világ legjobb vezérevezőse, Kati remekül tolná alá a hajót. Ám erről persze majd ők döntenek, mindenesetre tény: Kati legszebb eredményeit Natasával érte el párosban.

Kovács és Janics közös eredményei:

2004: 1x olimpiai 1.
2005: 3x vb-1.
2006: 6x vb-1.
2008: 1x olimpiai 1.
2009: 2x vb-1.
2010: 2x vb-1.
2012: 1x olimpiai 2.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek