Sport

Janics szerbként indul Rióban?

S. T. R., Sz. S.

Létrehozva: 2012.08.17.

Sajtóértesülések szerint Dusev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakosunk szerb színekben versenyez tovább. A felvetés még akkor is figyelemre méltó, ha a sportoló cáfolta a hírt.

Dragan Plavszics kajakedző arról nyilatkozott az újvidéki Magyar Szónak, szívesen vennék, ha Janics Natasa újfent szerb színekben versenyezne. Más források tényként tálalják, hogy az egykori ­világ­klasszis kosaras Vlade Divac, a Szerb Olimpiai Bizottság jelenlegi elnöke serényen tárgyal ­Janiccsal, és igen közeli a megállapodás.

Nyilvánvaló, hogy Storcz Botond, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nem örülne egy ilyen fordulatnak, elvégre hat magyar olimpiai és ­több­tucatnyi világ- és Európa-bajnoki érem tulajdonosáról van szó. Kovács László, a 2000-es olimpián még szerb színekben lapátoló Natasa egyik szegedi trénere elmondta, tanítványa nem tájékoztatta a „szerbiai fordulatról”, sőt, a szabadsága előtt közölte, két hét múlva ­edzésbe áll a Matyéren. 

– Igaz, a mai élsportban semmi sem zárható ki – mondta Kovács. – Emlékeznek még a Nagy László kézilabdázó körüli huzavonára? Nati kettős állampolgár, tehát van lehetősége visszatérni Szerbiába.

Petrovics Kálmán, az EDF ­Démász-Szeged klubigazgatója kacsának titulálta a híreket. – Felesleges ügyeket kreálni azért, mert Divac az olimpiai döntőket követően vigasztalta a versenyzőnket, aki csalódott volt az ezüst- és a bronzérme miatt – tette hozzá Petrovics. – Janics szerződése december 31-ig érvényes, és hamarosan tárgyalunk a hosszabbításról.

Baráth Etelétől, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökétől megtudtuk: bizony előfordulhat, hogy Natasa másutt képzeli el a jövőjét. – Az országváltás első ­fel­tétele az, hogy a szerbek hivatalosan megkeressék a szövetségünket – felelte érdeklôdésünkre Baráth. – Nem akadályozható meg Natasa távozása, de lelassítható, akár egy évig is elhúzható.

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) előírása értelmében minden esztendőben november 1. és 30. között kell a versenyzőnek nyilatkoznia ­arról, melyik ország színeiben indul. Ha Janics távozik, 2016-ban Szerbiát képviselheti a Rio de Janeiróban rendezendő olimpián, de az azt megelőző három év világversenyein magyar színekben nem versenghet.

A jelenleg Bácskapalánkán az édesanyjánál pihenő versenyzőnőt nem értük utol, ám a Nemzeti Sport megkeresésére szûkszavúan (SMS-ben) annyit üzent: – Nem igaz a hír!

Vajdaságban úgy tartják, nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. A Borsnak készséggel segítő Tőke János, a Magyar Szó szerkesztője nagyon is elképzelhetőnek tartja Janics visszatérését. Mint mondta, Natasa 34 éves lesz a következő olimpia idején, s alighanem úgy gondolkodik, szerbként lényegesen könnyebb lenne kijutnia Rióba, ahol – az eredményei és a tekintélye alapján – abban a számban szerepelhetne, amelyikben csak akar.

Tőke szerint Panda János, a szerb kajakosok szövetségi kapitánya úgy kalkulál, Janics a Moldovan testvérekkel alkothatna erős négyest: Nikolina és Olivera – ők párosban együtt szerepeltek az olimpián – húga is ígéretes versenyző. Itt jegyezzük meg, hogy a szerb egységet négy magyar, azaz vajdasági hölgy alkotta Londonban, e társaságba is tökéletesen beilleszthető lenne Natasa.

Informátorunk nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a klasszis már a jövőjét is figyelembe veszi a döntésnél, bácskapalánkai lévén az egyik legmenőbb szerb kajak-kenu bázison lehetne edző vagy vezető – ott, ahol számos Janics nevű ifjú rokona tréningezik napról napra.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek