Ezért egyen spárgát!

Ezért egyen spárgát!

spárga
PUBLIKÁLÁS: 2017. április 18. 04:00
Bors

A gyógyító spárga
A spárga egyedi ízű, különleges étel, mely igazi áldás szervezetünk számára a tavaszi regenerálódás során.

A növényről

A spárgaként, egyes vidékeken csirágként, másutt nyúlárnyékként ismert zöldség tudományos neve: közönséges spárga (Asparagus officinalis). A növény megvastagodott, zsenge hajtásai kerülnek a tányérokra, ezt nevezzük köznapi értelemben spárgának.

Zöld, fehér vagy lila?

Alapvetően kétféle spárgával találkozhatunk a hazai piacokon: a fehérrel és a zölddel, de mindkettőnek létezik lila változata is, melyekhez leginkább a delikátboltokban juthatunk hozzá, ahogy a salátákhoz, ázsiai ételekhez kiváló zsenge vadspárgához is.

Európában legkedveltebb a fehér spárga, mely a csúcsától a végéig fehér, mivel a föld alatt növekszik. Lágy, kellemes, enyhén aromás íze

miatt népszerű, de ez a fajta tartalmazza a legkevesebb vitamint és ásványi anyagot. A csúcsoktól a szár végéig meg kell hámozni. A szárvégeket minden esetben törjük le – így megszabadulhatunk a fás részektől, mivel a szár ezek felett pattan el. Lila változata fehér rokonánál erősebb, markánsabb aromákkal rendelkezik – növekedés közben csúcsai kissé kibújnak a földből, ennek köszönheti halványlila színét. Felhasználása fehér rokonával egyező.

A zöldspárga a föld felett növekszik, ennek köszönheti élénkzöld színét, lágy, kellemes aromáit és magas vitamin-, valamint ásványianyag-tartalmát. A klorofillban, C-vitaminban különösen gazdag zöldspárga karotin- és rutintartalma is jelentős. Nem kell meghámozni – elég, ha a szár alsó részét kissé meghajlítjuk: ahol elpattan, onnantól a csúcsig élvezhető.

Gasztro magazin a keddi Borsban - keresse az újságárusnál!

Olvasson kényelmesen: fizessen elő a Borsra!

Recept: Spárgás tortácskák sonkával

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta (250 g) • 200 g zöld spárga • 150 g füstölt sajt • só • őrölt színes bors • 1 ek. citromlé • 2 ek. olívaolaj • 1 kisebb tojás a kenéshez

1 adag tápanyagtartalma: 473,4 kcal; 15,5 g fehérje; 34 g zsír; 22,7 g szénh.

Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek teljes kiőrlésű leveles tésztával; lisztérzékenyek gluténmentes leveles tésztával; tejcukorérzékenyek laktózmentes leveles tésztával és laktózmentes sajttal készítsék.

Elkészítés:

1. A sajtot lereszeljük.

2. A spárgavégeket letörjük, megmossuk és leszárítjuk.

3. Az olívaolajat összekeverjük sóval, frissen őrölt színes borssal és a citromlével, majd ráöntjük a spárgára és összeforgatjuk. Ezután hagyjuk 10 percet állni.

4. A leveles tésztát 8 egyenlő nagyságú kockára vágjuk.

5. A szélén 2 cm-nyi részt szabadon hagyunk és a közepét megszórjuk sajttal, majd rásorakoztatjuk a méretre vágott spárgát.

6. A tészta szélét megkenjük a felvert tojással, majd 160 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.