PR Cikkek

A te bolygód, a közös jövőnk! (x)

Bors

Létrehozva: 2023.10.03.

Módosítva: 2023.10.03.

A szeptember 27. és október 1. között megrendezett Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó egyik legnagyobb hatású programja kétségkívül a Your Planet nevet viselő interaktív kiállítás volt.

A több mint 6500 négyzetméteren elterülő, 18 szigetből álló tárlat elképesztő vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá és mindenki számára érthetővé azokat a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel szembe kell néznünk.  

Fotó: KB Planet 

Hol a helyünk a körforgásban? 

Az ilyen kiállítások kötelező eleme, hogy szembesítsen azzal, hogy a továbbra is növekvő lélekszámú emberiség egyre gyorsuló ütemben éli fel bolygónk korlátozott erőforrásait. A környezet, a társadalom és a gazdaság hármasára építő civilizációnkban az egyensúly már–már létünket fenyegető mértékben felborult. Ennek jelenlegi és jövőbeni következményeivel a kiállítás folyamán visszatérően szembesülünk, ennek ellenére nem lehangoló a végkicsengés. Sőt! 

Egyetlen esélyünk a tudatosság 

Folyamatosan visszatérő motívum azon cselekvési lehetőségek megjelenése, melyek mindannyiunk hétköznapi életében jelen vannak. Ezek jelentős részéről a fenntarthatósági kérdésekre nyitott emberek már hallottak, mégis rendkívül fontos őket újra és újra ismételni. Főleg olyan színvonalas formában, ahogyan ezt a Your Planet teszi. 

A cselekvési lehetőségek mellett olyan információkkal is szembesülünk, amelyek az induláshoz megadhatják a várva várt lökést. A fogyasztói szokásainkról szóló állomáson a textilipar kapcsán megtudhattuk, hogy évente 79 milliárd köbméter vizet használunk ruhagyártásra. Ezzel 43-szor lehetne megtölteni Közép-Európa legnagyobb tavát, a Balatont. Ennél is gondolatébresztőbb a kérdés, hogy vajon megvásárolnánk-e a következő pólónkat, ha az árcédula helyén a következőket olvasnánk: 22 ezer kilométer, 2700 liter víz és fél kilogramm rovarirtó - merthogy ez a valódi ára.  

Fotó: KB Planet 

Szemléletes példa az egyre divatosabbá váló mandulatej is: minden egyes mandulaszem megtermeléséhez nagyjából 3 liter vízre van szükség, így fogyasztása korántsem nevezhető fenntartható választásnak.  

Az étkezés, élelmiszerek témája folyamatosan visszatért. Nem véletlen, hiszen élelmiszereink megtermelésének módozatai teljesen átszövik a természethez fűződő kapcsolatunkat: a vízi élővilág állapotától, a szárazföldi ökoszisztémák helyzetén át, egészen a környezetszennyezés számos válfajáig. A modern világ csomagolásmániájának görbe tükröt állító hipermarketen és az élelmiszeripar problémáinak szentelt állomáson túl viszont megtudhattuk azt is, hogyan tehetjük jóval kiegyensúlyozottabbá élelmiszereinkhez való viszonyunkat, és hogyan minimalizálhatjuk a pazarlást. 

Múltunk, jelenünk, jövőnk 

A kiállítás nagy hangsúlyt fektet civilizációnk idáig vezető útjára. A régiek megoldásai és szokásai a mában is értékesek lehetnek. Egyre több területen találunk vissza őseink természetközeli életmódjának egyes elemeihez: legyen ez a talajforgatást mellőző mezőgazdálkodás, a takarékos és beosztó életvezetés vagy olyan helyi élelmiszerek felfedezése, melyek kiválóan helyettesíthetik a divatos superfoodot.   

Makacs tények, lehetséges kiutak 

A Your Planet nagy erőssége, hogy a néha távolinak és homályosnak tűnő környezetvédelmi és fenntarthatósági problémákat kézzelfoghatóvá tette. Ráadásul mindezt úgy, hogy végigjárva az egyes állomásokat, egyáltalán nem az az érzésünk, hogy menthetetlenül robogunk a klímakatasztrófa és a civilizációs összeomlás felé. Ehelyett számtalan olyan tanáccsal és gondolatébresztő adattal gazdagodtunk, melyek tudatos cselekvésre sarkallnak, és a megoldás – tehát a fenntarthatóbb létezés – irányába mutatnak. 

Fotó: KB Planet 

Persze nincs tökéletes kiállítás, a Your Planeten is lehetne még csiszolni. Jó lett volna például több ülőhely, vagy ha az interaktív megoldásokban nagyobb szerepet kapnak a látogatók okostelefonjai. Ezzel együtt a kiállítás legnagyobb negatívuma, hogy csak öt napig látogatható. Nagyon előremutató lenne, ha állandó helyen és egész évben látogathatóvá válna, hogy jóval több embert és főleg fiatalt motiválhasson cselekvésre. 

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16759910_auto_resized.jpg
origo.hu

Dejan Sztankovics: Azért fizetnek, hogy kemény döntéseket hozzak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22809_resized.jpg?avcount=1702261509
origo.hu

Emily Ratajkowski tangában mutogatja a fenekét - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16757219_auto_resized.png
metropol.hu

Messi és Ronaldo sehol: ő a világ legjobban fizetett sportolója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16758920_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Ukrajnának nincs jövője” – kemény üzenetet küldött Putyin

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16759316_auto_resized.jpg
ripost.hu

Heti top: Kiszel Tünde nagymama lett, Rékasi Károly kiakadt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16759100_auto_resized.jpg
vg.hu

Vad jóslatok 2024-re: az EU bevezeti a vagyonadót, Szaúd-Arábia megveszi a Bajnokok Ligáját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22810_resized.jpg?avcount=1702261509
origo.hu

Csak egy öv takarja Tolvai Reni feszülő, érett óriásmelleit - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16757466_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti horoszkóp 2023. december 11-17.: Új reményt hoz a Nyilas újhold

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16759460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ilyen még nem történt a Sztárban sztár leszek!-ben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16758472_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Van két csillagjegy, akiről sosem gondolnád, de hátba fog szúrni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16759382_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismert szépség és édesapja halt meg a csütörtöki horrorbalesetben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22728_resized.jpg?avcount=1702261509
life.hu

Fontos nyomelem, amely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/pjh7veuAKjI3GpRiBM1EU3u-HLT8IF_bKFPv8pO85b8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdhNjNiYTM1YTJjNDQ0YTg4M2IyMmMwMjg3MzZhYWU4.jpg
PR Cikkek

Megérkezett a takarítás bajnoka a magyar háztartásokba (x)

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/gMHJ4H321nS9s1DVB29u61LuG7XPUfipXKnfnyLwEIU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VhNzhlMWUyYWFhZjQ2N2ViZDg2NjBkNzI0ZDE5NDAz.jpg
PR Cikkek

Közeledik a karácsony - tippek a stressz- és ártalommentes ünnepekért (x)