PR Cikkek

Átalakulás az ártalomcsökkentésre fókuszálva (x)

Létrehozva: 2022.12.14.

A fejlődő társadalomban folyamatosan találkozunk az egészségünkkel és jólétünkkel kapcsolatos információkkal, mindennapi tevékenységeink és az általunk fogyasztott élelmiszerek hatásával.  Már nagyon korán megtanítják nekünk, hogy mi a "helyes" és mi a "helytelen", és hogy vannak dolgok, amelyek jót vagy rosszat tesznek nekünk. Ahogy felnőtté válunk, elkezdünk saját döntéseket hozni arról, hogy mit szeretnénk csinálni és hogyan szeretnénk élni az életünket.  Olyan döntéseket, amelyek a kockázatok megértésén alapulnak, közben arra törekedve, hogy megőrizzük a döntési szabadságunkat, és azt tegyük, ami megfelelő számunkra. 

Medical,Research,Laboratory:,Portrait,Of,A,Beautiful,Female,Scientist,In
Fotó: Gorodenkoff / Shutterstock

A választás szabadsága támogatja a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentést is, ami egy fontos közegészségügyi stratégia. Ez a megközelítés amellett, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás kockázataira és a dohányzásról való leszokást tekinti a legjobb döntésnek, azt is elismeri, hogy a felnőttek számára fontos a választás lehetősége, és hogy azoknak, akik egyébként továbbra is dohányoznának tájékoztatásra van szükségük olyan alternatívákról, amelyek kevésbé károsak* lehetnek, mint a cigaretta. 

A tudomány és a kutatók állnak ennek a társadalmi kezdeményezésnek a középpontjában. Lehetőséget teremtve a dohányosok számára, hogy megértsék a cigarettához képest potenciálisan kevésbé káros* termékeket, amelyekkel a dohány égetése nélkül tudnak nikotinhoz jutni - a cigarettafüstben található több ezer vegyi anyag elkerülésével, amelyek közül számos kapcsolatba hozható a dohányzással összefüggő megbetegedésekkel.  Sokak számára azonban még mindig nem egyértelmű, hogy ezek a termékek jobb alternatívái-e a cigarettának. 

Egy nemrégiben lezárult, egy éven át tartó kutatás kimutatta, hogy amikor a dohányosok a cigarettát hevítéses dohánytermékre cserélték, javulás mutatkozott a dohányzással összefüggő betegségek, például a tüdőbetegségek, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek potenciális kialakulására utaló mutatók tekintetében. Ahhoz viszont, hogy a potenciális egészségügyi kockázatcsökkenés megvalósuljon, a cigarettát és a hevítéses dohányterméket nem lehet párhuzamosan használni, teljes váltásra van szükség. 

Az eredmények a lehetséges megbetegedések kialakulására utaló számos érték esetében jelentős és tartós javulást mutattak ki a 12 hónap alatt. Sőt, a vizsgálatban résztvevők az összes mutató tekintetében javulást jeleztek. Ezeket a hosszú távúnak tekinthető adatokat több korábbi tanulmány is támogatja, együtt tovább erősítik, hogy a kevésbé káros* termékek lehetőséget jelenthetnek az átalakulásra. 

* A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak. 

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére készült. További információkért kérjük látogassa meg az égéshelyett.hu oldalt. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek