PR Cikkek

A napszemüveg nem elég! (x)

Létrehozva: 2022.06.29.

A nap számos módon károsíthatja a szemet, akár a szürkehályog kialakulásában is lehet szerepe, ezét a legalapvetőbb dolog, hogy nyáron viseljünk napszemüveget, ezzel védjük meg szemünket a napsugarak káros hatásától. A napszemüveg viselésénél talán még nagyobb jelentősége van az úgynevezett „belső napszemüvegnek”.

Forrás: Pharmaforte Kft.

Mire figyeljünk a tökéletes szemvédelem érdekében?

Először is fontos, hogy megfelelő napszemüveget válasszunk. Ha a szemüveg színezett, de nem blokkolja az UV-sugarakat, akkor a szemüveg színezése miatt a pupillák kitágulnak és több ultraibolya sugárzás juthat be a szembe. 

Az UV-fénynek való rendszeres kitettség komoly következményekkel járhat, szürkehályogot, makuladegenerációt, még a szem leégését is okozhatja (fotokeratitisz), hasonlóan a bőrön tapasztalt leégéshez. Minél hosszabb ideig éri a szemet az UV-sugárzás, annál nagyobb a kockázata a szem károsodásának. 

A fenti okok miatt olyan napszemüveget keressünk, amely 99-100 százalékos védelmet nyújt az UVA- és az UVB-sugarak ellen is, még jobb, ha olyan szemüveget választunk, amely a látható fény 75-90 százalékát is blokkolja. 

A természet bölcsessége a „belső napszemüveg”

Csodálatos szervezetünk a szem védelméről is gondoskodott. „Belső napszemüvegünk” képes elnyelni a szemünkbe érkező káros sugarakat, ezzel megakadályozva, hogy a makulán, amely az éleslátás helye, károsodás történjen. Ezt a nagyszerű védelmet a lutein és a zeaxantin nyújtja, amelyek a makula felszínén koncentrálódnak. Ha a szemünk gyorsabban elfárad, figyelmeztető jel lehet a lutein és a zeaxantin hiányára, ez hosszú távon viszont fokozódó látásromláshoz vezethet.

Sajnálatos, hogy szervezetünk nem tudja előállítani, ezt a két, szemünk számára nélkülözhetetlen anyagot, ezért a táplálkozás útján kell biztosítanunk. Jó hír viszont, hogy könnyen hozzájuthatunk, hiszen a természet tálcán kínálja számunkra a luteinben és zeaxantinban gazdag növényeket. Különösen most nyáron válogathatunk a mélyzöld növényekben, mint pl. a spenót , brokkoli vagy kelkáposzta, de a leveszöldségek, illetve a sárga színben pompázó ételek, mint a barack, kukorica, sárgadinnye, tojássárgája, narancs is gazdagon tartalmazza a luteint. 

A makula védelme csökkentheti az időskori szembetegségek kockázatát 

Főleg idősebb korban lehet következménye annak, ha nem jutunk elég luteinhez és zeaxantinhoz, hiszen hiányuk összefüggésbe hozható a látás romlásával, az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásával. 
Az időskori makulaelváltozás vagy degeneráció során fokozatosan elveszítjük olvasóképességünket. A szem nem képes középre fókuszálni, miközben a periférikus látás megmarad. Kialakulásának rizikófaktora az életkorral nő. 

A makula elváltozásának bizonyítottan hatásos kezelési módja nem ismert, de az amerikai National Eye Institute által indított tanulmány (AREDS) eredményei szerint a betegség bizonyos stádiumainak előrehaladása emelt dózisú vitamin (C, E, béta-karotin) és nyomelem (cink) bevitelével akár 28%-kal is csökkenthető. Újabb kutatások felvetették, hogy a lutein és a zeaxantin, illetve omega-3 zsírsavak bevitele kedvezően lassíthatja a makula elváltozását. 

Szemészeti szűrővizsgálattal 50 éves kor felett célszerű a szem egészségét rendszeresen ellenőrizni. Ne felejtsük: könnyebb a szem egészségét megőrizni, mint károsodását korrigálni!

Amennyiben étkezéssel nem tudjuk pótolni a szükséges lutein és zeaxantin mennyiséget érdemes olyan analitikai laborban ellenőrzött hatóanyag kombinációt keresni, amely a szem napi igényének megfelelő mennyiségű vitaminokat (béta-karotin = pro-A-vitamin, C- és E), nyomelemeket (cink, réz szelén), luteint és zeaxantint, feketeáfonya-kivonatot és növényi eredetű DHA+EPA omega-3 zsírsavakat tartalmaz. 

Ilyen a Pharmaforte BILUTIN-Omega étrend-kiegészítője a szem egészségét támogató, a legújabb tudományos eredmények alapján összeállított hatóanyagkombinációjú készítmény. Dr. Ősapay György gyógyszerkutató ajánlásával. Fogyasztása feltétlen ajánlott a 35 év feletti korosztálynak. 

A készítmény 60 db-os kiszerelésben kapható gyógyszertárakban, bioboltokban, és a Pharmaforte honlapján: shop.pharmaforte.hu

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152751_auto_resized.jpg
origo.hu

Újabb leleplezés: A NATO már bevonult Ukrajnába – küszöbön a III. világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27372_resized.jpg?avcount=1713903912
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134896_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Hat hete nyertem a lottón – egy új szabály miatt egy fillért sem láttam”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147860_auto_resized.png
hirtv.hu

Paláver - Magyar Péter megjelent provokálni Szentkirályi Alexandra standjánál + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153508_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Tegyél szivacsot a hűtőbe – meglepő hatással lesz a pénztárcádra!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27361_resized.jpg?avcount=1713903912
origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154735_auto_resized.jpg
travelo.hu

Szinte nem evilági látvány: Neonkéken világító éjszakai tengerpartok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713903912
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713903912
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153859_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fucsovics remekelt, elképesztő összeg ütötte a markát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154686_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Érdemes várni a tankolással, remek hírt kaptak a magyar autósok

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/zzpfRNBo9hCR4S0Zl-4qtRlqu23KlgIrFGOzpHdSBSQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAyYmY2ZmQ3ZTU2YjQ4Zjg4OTM0MGM0NWMwYTExNDE2.jpg
PR Cikkek

Innovációval a gyerekek életéért (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/aaBB8Vj1S-zPQE64F5myYQM7cG5Ev9lLwrjvgqeW4u8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IwOTQ4MzFhN2ZlNTQyMThiYWI1MjJiYzgzOWY3ZTc0.jpg
PR Cikkek

Fedezze fel a ragyogó mosoly lehetőségeit! (x)