PR Cikkek

A csípőprotézis műtét sikere a precizitáson múlik! (x)

Címkék
egészség

Létrehozva: 2022.05.26.

A két- és háromdimenziós digitális tervezés előnyei.

Akármilyen beavatkozásról is legyen szó, a műtét előtti alapos tervezésnek kritikus szerepe van a sikerben, illetve a beteg későbbi felépülésében. Mindez fokozottan igaz az olyan összetett operációknál, mint amilyen a csípőprotézis beültetés.

Miért kiemelten fontos a csípőprotézis műtét megfelelő előkészítése?

Csípőproblémák esetén az ortopédusok a tradicionális kezelési módszer szerint a visszafordíthatatlanul megkopott ízület okozta fájdalmat a csípőízület pótlásával gyógyítják. Ez persze egy igen komoly beavatkozás, ezért nagyon sok múlik a megfelelő tervezésen, illetve a csípőprotézis beültetésének precizitásán is.

Egy ilyen helyzetben a precizitás azt jelenti, hogy az implantátumokkal sikerül-e a páciens csípőízületét az eredeti, ép anatómiai helyzetnek minél inkább megfelelő módon helyreállítani. Mindez természetesen a beteg műtét utáni elégedettségét is alapvetően meghatározza.

Egy ilyen csípőműtétet előkészítő tervezés során számos tényezőt szükséges figyelembe venni: ilyenek a végtaghossz, továbbá a csípőt mozgató izmok optimális hossza és a forgáscentrum rekonstrukciója is. A műtéti technikán kívül ezek garantálják a gyógyulást, azaz a sántítás mentes járást és a műtét utáni fájdalommentes életet.

Egy pontatanul vagy nem előkészített operáció során ezek a paraméterek mind problémát okozhatnak, például akár egyenként is nem várt módon változhatnak meg. A műtét előtti professzionális tervezés ezért kritikus!

Számítógépes tervezés: mérnöki precizitás két dimenzióban

A beavatkozás kétdimenziós számítógépes tervezése direkt az egészségügy igényeire szabott mediCAD tervezőszoftverrel történik. Az egyes protézis komponensek a páciens medenceröntgen felvételén tervrajz-szerűen kerülnek megjelenítésre.

A módszer segítségével megkapjuk a csípőprotézis várható méretezését és optimális elhelyezését, amelyet a medencecsont megadott anatómiai pontjaihoz kötötten határozunk meg.

A tervezés következő lépésének eredménye egy újabb röntgenkép, amelyen a protézis összetevőinek körvonalai jelennek meg az ideális méretben és az optimális elhelyezkedésben. 

Ez a kétdimenziós tervezési eljárás azt is lehetővé teszi, hogy a sebész előre felkészülhessen a csípőt érintő, a bevett gyakorlattól eltérő esetekre (például fejlődési rendellenességek, erős csontkopás, vagy deformitások a csípőízületben). 

4D tervezés:  3D + virtuális mozgásanalízis 

A fentieknél is pontosabb tervezés jegyében a csípőprotézis beültetését megelőzően a beteg csípőízületéről, illetve teljes medencéjéről CT felvétel és háromfajta speciális röntgenfelvétel is készül. Ezek alapján a protézis komponenseinek legoptimálisabb térbeli (3D) helyzete nem kizárólagosan a medencecsont anatómiája alapján kerül meghatározásra.

A direkt erre a feladatra kifejlesztett, optimalizált helymeghatározó rendszer (Optimised Positioning System) program meghatározza minden protézis komponens számára azt a helyzetet, amely a későbbi teljes értékű élet jegyében a legkielégítőbb működést biztosítja mind az ülés, a felállás, illetve a lépcsőzés során.

A háromdimenziós tervezés egy további dimenzióval egészül ki, így lehetővé téve a műtét tulajdonképpeni négydimenziós előkészítését. Ezt a további lépést a csípő mozgását szimuláló virtuális mozgásanalízis jelenti, amely az Optimised Positioning System program részét képezi.

A művelet során az ortopéd sebész a szoftver segítségével virtuálisan kicseréli a páciens csípőízületét a behelyezendő protézissel, így ellenőrizve az elérhető eredményt.

A legmodernebb megoldásokkal a maximális betegelégedettségért

A modern számítógépes technika a műtét folyamán is sikeresen támogatni tudja a csípőprotézis egyes elemeinek minél precízebb beültetését.

A beavatkozást végző sebész a végleges terv elfogadása után egy 3D nyomtatóval előállított, kézzel fogható térbeli steril sablont kap az érintett területről, amely teljesen egyedileg illeszkedik a beteg csontjaihoz, így határozva meg a csípőprotézis részeinek pontos elhelyezkedését a medence- és a combcsonthoz képest.

A bemutatott módszer segítségével a ficam, továbbá a csúszófelszínek kopásának esélye egészen minimálisra redukálható

A csípőprotézis műtét előtt elvégzett, számítógéppel támogatott, illetve a legmodernebb mesterséges intelligencia-alapú megoldásokat alkalmazó tervezésnek tehát nem csupán a beteg műtét utáni közvetlen elégedettségére lehet jelentős pozitív hatása, hanem akár a súlyosabb, hosszútávú komplikációk kivédésében is komoly szerepe van.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088434_auto_resized.png
origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26470_resized.jpg?avcount=1711724112
origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17092392_auto_resized.jpg
vg.hu

Rákaptak a magyar vevők a spanyol ingatlanokra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087833_auto_resized.jpg
vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26469_resized.jpg?avcount=1711724112
origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091191_auto_resized.jpg
travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711724112
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/8eK_vTOhfWhlKUbvsCsePUVCX9HBa8EEijXqk__FAyg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyOTlkYjBjZjdiODRjM2E5MzQ1NTI4ZDc5MGU2OTMz.jpg
PR Cikkek

Lelki utazás Mező Misivel a Jézus és... 2. évadában (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/FrlBlEnP7IcifqfDdz8LBC7uwPOWtVxIw3RVSUPguWM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE4NDMyZjVlMzdjMDQxNWI4YWMxYWE2ZGU4ZDkwM2Nh.jpg
PR Cikkek

Hogyan készüljünk fel az első horgászútra? (x)