PR Cikkek

A csípőprotézis műtét sikere a precizitáson múlik! (x)

Címkék
egészség

2022. május 26. csütörtök 17:05

A két- és háromdimenziós digitális tervezés előnyei.

Akármilyen beavatkozásról is legyen szó, a műtét előtti alapos tervezésnek kritikus szerepe van a sikerben, illetve a beteg későbbi felépülésében. Mindez fokozottan igaz az olyan összetett operációknál, mint amilyen a csípőprotézis beültetés.

Miért kiemelten fontos a csípőprotézis műtét megfelelő előkészítése?

Csípőproblémák esetén az ortopédusok a tradicionális kezelési módszer szerint a visszafordíthatatlanul megkopott ízület okozta fájdalmat a csípőízület pótlásával gyógyítják. Ez persze egy igen komoly beavatkozás, ezért nagyon sok múlik a megfelelő tervezésen, illetve a csípőprotézis beültetésének precizitásán is.

Egy ilyen helyzetben a precizitás azt jelenti, hogy az implantátumokkal sikerül-e a páciens csípőízületét az eredeti, ép anatómiai helyzetnek minél inkább megfelelő módon helyreállítani. Mindez természetesen a beteg műtét utáni elégedettségét is alapvetően meghatározza.

Egy ilyen csípőműtétet előkészítő tervezés során számos tényezőt szükséges figyelembe venni: ilyenek a végtaghossz, továbbá a csípőt mozgató izmok optimális hossza és a forgáscentrum rekonstrukciója is. A műtéti technikán kívül ezek garantálják a gyógyulást, azaz a sántítás mentes járást és a műtét utáni fájdalommentes életet.

Egy pontatanul vagy nem előkészített operáció során ezek a paraméterek mind problémát okozhatnak, például akár egyenként is nem várt módon változhatnak meg. A műtét előtti professzionális tervezés ezért kritikus!

Számítógépes tervezés: mérnöki precizitás két dimenzióban

A beavatkozás kétdimenziós számítógépes tervezése direkt az egészségügy igényeire szabott mediCAD tervezőszoftverrel történik. Az egyes protézis komponensek a páciens medenceröntgen felvételén tervrajz-szerűen kerülnek megjelenítésre.

A módszer segítségével megkapjuk a csípőprotézis várható méretezését és optimális elhelyezését, amelyet a medencecsont megadott anatómiai pontjaihoz kötötten határozunk meg.

A tervezés következő lépésének eredménye egy újabb röntgenkép, amelyen a protézis összetevőinek körvonalai jelennek meg az ideális méretben és az optimális elhelyezkedésben. 

Ez a kétdimenziós tervezési eljárás azt is lehetővé teszi, hogy a sebész előre felkészülhessen a csípőt érintő, a bevett gyakorlattól eltérő esetekre (például fejlődési rendellenességek, erős csontkopás, vagy deformitások a csípőízületben). 

4D tervezés:  3D + virtuális mozgásanalízis 

A fentieknél is pontosabb tervezés jegyében a csípőprotézis beültetését megelőzően a beteg csípőízületéről, illetve teljes medencéjéről CT felvétel és háromfajta speciális röntgenfelvétel is készül. Ezek alapján a protézis komponenseinek legoptimálisabb térbeli (3D) helyzete nem kizárólagosan a medencecsont anatómiája alapján kerül meghatározásra.

A direkt erre a feladatra kifejlesztett, optimalizált helymeghatározó rendszer (Optimised Positioning System) program meghatározza minden protézis komponens számára azt a helyzetet, amely a későbbi teljes értékű élet jegyében a legkielégítőbb működést biztosítja mind az ülés, a felállás, illetve a lépcsőzés során.

A háromdimenziós tervezés egy további dimenzióval egészül ki, így lehetővé téve a műtét tulajdonképpeni négydimenziós előkészítését. Ezt a további lépést a csípő mozgását szimuláló virtuális mozgásanalízis jelenti, amely az Optimised Positioning System program részét képezi.

A művelet során az ortopéd sebész a szoftver segítségével virtuálisan kicseréli a páciens csípőízületét a behelyezendő protézissel, így ellenőrizve az elérhető eredményt.

A legmodernebb megoldásokkal a maximális betegelégedettségért

A modern számítógépes technika a műtét folyamán is sikeresen támogatni tudja a csípőprotézis egyes elemeinek minél precízebb beültetését.

A beavatkozást végző sebész a végleges terv elfogadása után egy 3D nyomtatóval előállított, kézzel fogható térbeli steril sablont kap az érintett területről, amely teljesen egyedileg illeszkedik a beteg csontjaihoz, így határozva meg a csípőprotézis részeinek pontos elhelyezkedését a medence- és a combcsonthoz képest.

A bemutatott módszer segítségével a ficam, továbbá a csúszófelszínek kopásának esélye egészen minimálisra redukálható

A csípőprotézis műtét előtt elvégzett, számítógéppel támogatott, illetve a legmodernebb mesterséges intelligencia-alapú megoldásokat alkalmazó tervezésnek tehát nem csupán a beteg műtét utáni közvetlen elégedettségére lehet jelentős pozitív hatása, hanem akár a súlyosabb, hosszútávú komplikációk kivédésében is komoly szerepe van.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az Európai Parlament a nyílt társadalom hálózatával karöltve fosztaná meg Magyarországot az uniós forrásoktól

origo.hu

Ezért ment a vízbe a Dunába fulladt kutyakiképző - videó

borsonline.hu

Mindkét szülője meghalt a fesztiválon: árván maradt az angyalarcú 2 éves kisfiú

vg.hu

Pert nyert a Mol a horvátokkal szemben, százmilliárdos kártérítésre számíthat

mindmegette.hu

4+1 isteni uborkasaláta, ami tökéletes köret minden sült hús mellé

hirtv.hu

Megtalálták a Kis-Dunában elmerült második BVOP-s áldozatot is

origo.hu

Szabó Zsófi kézen állva próbált terpeszteni, de nem sikerült valami jól - videó

mindmegette.hu

Biztonságos és sokoldalú természetes fényvédelem nyárra – a biokozmetikumok reneszánsza!

life.hu

Cikluszavar: ilyenkor kell orvoshoz fordulni

borsonline.hu

Interjút adott Fekete Dávid exe: „Az ikrek számára Dávid sajnos idegen”

mindmegette.hu

Ha ilyet vettél meg ne edd! Szívritmuszavart okozhat ez a chips

További cikkek