PR Cikkek

Így vásároljon online, kényelmi díj nélkül autópálya-matricát! (x)

Létrehozva: 2021.12.16.

Tudta, hogy közel sem mindegy, hol veszi meg a vignettát?

Forrás: NÚSZ

Immár hagyomány, hogy az év utolsó hónapjában megvásárolhatjuk a következő évre érvényes éves országos és megyei autópálya-matricákat. Jogosan vetődik fel ilyenkor a kérdés, hogy miért éri meg előre megvenni, és ha már megtesszük, akkor hol érdemes beszerezni az e-matricát és mire kell figyelni közben?

Fotó: NÚSZ

Az éves e-matricák elővásárlásának lehetőségét 2016 óta biztosítja a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.), az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére. A koncepció lényege egy kényelmi szolgáltatás bevezetése volt: a közlekedők időben, az értékesítőhelyeken januárban jellemző sorban állást és felesleges várakozást elkerülve vehessék meg a vignettákat, továbbá több idejük legyen a közlekedési szokásaiknak megfelelő e-matrica kiválasztására. A decemberben előre, a következő évre megvásárolt pályamatricák ráadásul 13 hónapon át használhatóak, a tárgyév január elsejétől, az azt követő év január 31-ig. A többletszolgáltatás lehetőséget ad arra is, hogy az utazóközönség online vagy legalábbis a tömeget elkerülve szerezze be a vignettákat.

E-matrica vásárlás kényelmi díj nélkül

Fontos tudni, hogy egyáltalán nem mindegy, hol vesszük meg az autópálya-matricánkat! És ez már nem csak az elővásárlásra igaz.

A hazai e-matricás rendszert a NÚSZ Zrt. működteti, az ő feladata többek között az autópálya-matricák értékesítése, egyrészt a saját értékesítési csatornáin – online az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, személyesen pedig országszerte 19 ügyfélszolgálati irodájában –, másrészt pedig viszonteladóin keresztül. Állami társaságként a NÚSZ Zrt.-nek nem érdeke – és nem is lehet az – hogy ezért a szolgáltatásért egyéb költségeket, úgynevezett kényelmi díjat számoljon fel.

Így, míg máshol több száz, vagy akár több ezer forintra is rúghat a vásárlás után fizetendő kényelmi díj összege, Magyarországon jelenleg az ematrica.nemzetiutdij.hu az egyetlen olyan online e-matrica vásárlási felület, ahol egyáltalán nem kell kényelmi díjat fizetni a vignetta beszerzése során.

Regisztráció egyszerűen, gyorsan, akár mobilon is

A NÚSZ Zrt. hivatalos online e-matrica vásárlási felületén a regisztráció nagyjából 2 percet vesz igénybe, akár mobiltelefonon vagy tableten is. Ehhez mindössze a legszükségesebb adatokat kell rögzíteni. Itt adja meg az ügyfél az alapértelmezett rendszámot és felségjelzést, amelyet később az e-matrica vásárlások során már nem kell újra és újra bepötyögnie, csak abban az esetben, ha nem az alapértelmezett járműre szeretne pályamatricát venni. Így a későbbi vásárlások során lényegében nullára csökken a tévesztések esélye.

Fotó: NÚSZ

További előnye az oldalnak, hogy itt bármikor tudják a vásárlók ellenőrizni, hogy milyen e-matricájuk van, mettől meddig érvényes, illetve az itt történt e-matrica-vásárlások után az igazoló bizonylatot vagy nyugtázó értesítést sem kell a vignetta lejárta után 2 évig őrizgetniük.

Az ematrica.nemzetiutdij.hu oldal ráadásul a kettős vásárlást is segít megelőzni, hiszen még a fizetés előtt figyelmeztet, ha az adott járműre már van a NÚSZ Zrt. rendszerében vagy a vásárló kosarában az aktuálisan beállított díjkategóriára, rendszámra, időbeli és/vagy területi érvényességre szóló e-matrica, és emiatt a vignetták érvényessége átfedésben lehet.

A vásárlás menete

Az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon elsőként a jármű díjkategóriáját kell megadni. Ez sokaknak okozhat fejtörést az első e-matrica megvásárlásakor, főként a D1 és D2 díjkategória esetében. A kérdés megválaszolásához a NÚSZ Zrt. segítséget nyújt a nemzetiutdij.hu oldalán a Gyakran ismételt kérdések között.

Ezután választható ki az autópálya-matrica típusa, azaz, hogy országos éves, havi vagy 10 napos (heti), esetleg megyei vignettát szeretnénk. Az éves országos autópálya-matrica elővásárlásánál különösen fontos a megfelelő év, azaz jelen esetben a 2022 kiválasztása! Amennyiben nem elővásárlásról van szó, itt lehet beállítani az érvényesség kezdetét is.

Végül már csak ellenőriznünk kell a megadott adatokat, illetve beállíthatjuk, hogy kérünk-e értesítést az e-matrica érvényességének kezdetéről és végéről, és következhet is a rendelés elküldése, a bankkártyás fizetés, majd pedig a gondtalan utazás.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189416_auto_resized.jpg
origo.hu

Elképesztően bunkó üzenet várta a fiatal lány a szélvédőjén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27763_resized.jpg?avcount=1714890013
origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186843_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180410_auto_resized.jpg
vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187697_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189457_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Szoboszlai barátja tett róla, hogy Liverpoolban már ne reménykedjenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27762_resized.jpg?avcount=1714890013
origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189698_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189212_auto_resized.jpg
borsonline.hu

1,9 milliárd Ft: itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/-QOHEGhzQJLxwbobl6_dg-Jmb13ToljY2S2y-6aSLDQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3Y2EyYTk2OWYwNDRhYWM5MzIxMGJjYTljNzRmOTY5.jpg
PR Cikkek

Mennyit számít az első benyomás valójában egy állásinterjún? (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/qYarjVyF3BBjFGbp-zfy1kIrvMtBX6jf0THtRfTrv3k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y5NjRiMjMwZjZjZTQ5MDRiMjU3NDUwMjhmNWQ0OWMz.jpg
PR Cikkek

Hogyan legyünk környezettudatosak a tavaszi nagytakarítás során? (x)