PR Cikkek

Retró vagy trendi ezekkel a játékokkal játszani? (x)

Címkék
játék

Bors

Létrehozva: 2021.09.16.

A játékok mindannyiunk gyerkkorában hatalmas izgalmat és lelkesedést váltottak ki. Azóta viszont eltelt pár év, és felmerül a kérdés: retró vagy trendi az általunk ismert játékokkal játszani? Ennek járunk most utána!

Forrás: Freepik

Milyen szerepet töltenek be a játékok a gyerekek fejlődését tekintve?

• Növelik a kreativitást. Legyen szó kifestőről vagy építőkockákról, a játékok rendkívül gyorsan javítják a kreativitást. Az egészben az a legjobb, hogy a gyerekek önmaguk tetszése, ízlése szerint állíthatnak elő új dolgokat a színes ceruzák vagy éppen a szabadon kombinálható építőjátékok segítségével.

• Fejlesztik a problémamegoldó képességet. Sokan nem is sejtik, hogy a gyerekkori játékok minősége mennyire meghatározza a felnőttkori boldogulást. Éppen ezért tanácsos puzzlek és egyéb kihívásokat tartogató játékokkal támogatni a problémamegoldó gondolkodást.

• Szocializációra tanítanak. Közösen játszani vagy együtt építeni valamit mindig megfelelő kommunikációs készségeket és együttműködést igényel. Ennek köszönhetően a régi és új játékok is ugyanolyan funkciókat töltenek be.

Retrók vagy inkább trendik ezek a játékok?

Rubik-kocka

Rubik Ernő világhírű találmánya még évtizedek vagy évszázadok múlva is garantáltan népszerű lesz. A fiatalabb korosztályt régen is lenyűgözte a Rubik-kocka. Patrick Bossert például már 13 évesen tippekkel teli kézikönyvet készített, amit 1,5 millió példányszámban el is adott. Azonban a matematika vagy egyszerűen csak a fejtörő kihívások iránt érdeklődők számára még 2021-ben is elsőrangú szórakozást nyújt a Rubik-kocka.

Lemezjátékok

Ide tartoznak a különlegesen kidolgozott búgócsigák és pörgettyük, amelyek szinte bármilyen felületen megpörgetve mágikusan hatnak. Érdemes persze megemlíteni a felhúzós robotokat is, amelyek mai szemmel nézve elbűvölően retró játékoknak számítanak. A lemezjátékok elsősorban a kicsit idősebb korosztály számára lehetnek tökéletes választások, akik már nemcsak játékként, hanem remek dísztárgyként is értékelik a klasszikus lemezjátékokat.

Fajátékok

A fa természetes anyaga fejleszti a gyerekek finommotorikus készségét, hogy minél korábban kialakuljon a megfelelő kézügyességük. Mivel bármilyen játék készülhet fából, ezért a favonatoktól kezdve a tologatós játékfigurákon át egészen a memóriajátékokig találni érdekesebbnél érdekesebb választásokat. Minden fajáték örökérvényű, ezért mindenképpen célszerű a mai gyerekeket is meglepni velük időnként.

Ólomkatonák

Elsősorban persze a fiúk kedvencei, hiszen az ólomkatonákból igazi kis hadsereget és birodalmat lehet felépíteni. Ha igazán különleges ólomkatonákat keresel, érdemes az egyedi festéssel ellátott darabok között szétnézni. Az ólomkatonák ugyan régiesnek tűnhetnek, azonban a középkori lovagok vagy a régi juhászok és huszárok iránt rajongók is garantáltan megtalálják a számításaikat velük.

Modellautók

Amikor modellautókról beszélünk, szinte mindenkinek a szekrényen csillogó-villogó élethű kisautók jutnak eszébe. A modellautók között Trabantok, régi Ikarus buszok és lényegében a világ szinte összes gépjárműve megtalálható. Akár a kicsik játszanak vele, akár a nagyok gyönyörködnek a járművek látványában, a modellautók még ma is valóban trendik.

Sakk

Végül következzen egy újabb töretlen népszerűségű játék. A sakk már kb. 1500 éve nyújt szórakoztatást és tökéletes agytornát a stratégiai játékok kedvelőinek. A feltételek azonosak, így csakis az előre való gondolkodáson és a csavaros észjáráson múlik, hogy kié is lesz a győzelem. 7-8 éves kortól egy olyan hobbit vagy akár szenvedélyt is jelenthet a sakkozás, amely egyszerre hordozza a retrót és a trendiséget.

Hogyan érdemes választani?

• Hallgass a szívedre! Akár ajándékozni szeretnél vagy éppen magadnak vásárolnál játékot, általában az első megérzés a legjobb. A játékok ugyanis gyerekként és felnőttként is lenyűgözőek lehetnek, főleg ha az elképesztő látvány mellett tényleges kihívást is rejtegetnek.

Legyen szó több évszázada is ismert vagy éppen vadiúj játékokról, az értéküket soha nem a kor befolyásolja. Éppen ezért érdemes a retrónak és a trendinek tartott játékokkal is tenni egy próbát, hiszen sosem tudni, hogy a régi vagy a legújabb játékok lesznek-e örök életre szóló kedvencek.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27574_resized.jpg?avcount=1714411213
origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163306_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez a gyermekedről szól vagy rólad?!” – Majka olyan születésnapi bulit rendezett kisebbik fiának, ami sokaknál kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171244_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: ezért nem sajnálják az elhagyott csupa szív Gerit az olvasóink

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169050_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163279_auto_resized.jpg
ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173577_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Megszólaltak a szemtanúk a bőnyi iskolában történt késelés után + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27570_resized.jpg?avcount=1714411213
origo.hu

Különleges vallomást tett Tóth Gabi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172319_auto_resized.jpg
travelo.hu

A kihalás várhat erre a szeretnivaló állatfajra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714411213
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714411213
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/B1OySesXFVDtrHJ_vOqXZMJLRJGe9VCnhlnd0vawNWo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZiYjViOGVmMTM3MjRlNDI5MzUxNmMyZjUyODIyYTMx.webp
PR Cikkek

Új, műfajokon átívelő koncertsorozatot indít az MVM (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/woAE6jUjR-kVkgi9VB7aI1E_SSAXQMEe1vD5NL5OiwA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAyYmY2ZmQ3ZTU2YjQ4Zjg4OTM0MGM0NWMwYTExNDE2.webp
PR Cikkek

Innovációval a gyerekek életéért (x)