PR Cikkek

Találd meg a számodra ideális turmixgépet! (x)

Bors

Létrehozva: 2021.07.21.

A turmixgép sokoldalú eszköz, amelynek helye van minden konyhában. Nem csupán hagyományos turmixokat készíthetünk a segítségükkel, hanem szószokat, bébiételeket, illetve szósz-, öntet- és levesalapanyagokat is. Persze a megfelelő készülék kiválasztása fejtörést okozhat; igyekeztünk összegyűjteni a turmixgépekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Forrás: Pixabay

Mindenekelőtt el kell döntenünk, milyen típusú gépre van szükségünk. Ha netalán azt gondoltuk, hogy a turmixgép olyan háztartási készülék, ami nem rendelkezik különböző változatokkal, tévedtünk…  

A legelterjedtebb típus továbbra is a hagyományos asztali változat. Jellemzően egy hosszúkás kancsóból és egy alsó részből áll; utóbbi rejti a meghajtást biztosító motort. Egyszerű szerkezetek, a többségük a belépőkategóriát képviseli, de találhatunk közöttük magasabb osztályba sorolható gépeket is, amelyek számos extra tulajdonsággal és különböző bővítményekkel, késekkel és edényekkel rendelkeznek, illetve szilárd élelmiszerek darálására is kiválóan alkalmasak. 

A smoothie-készítő gépek sikerét az egészséges táplálkozás iránti igény elterjedése alapozta meg. A friss gyümölcsből és zöldségből, hozzáadott cukor nélkül készített levek nagyszerű tápanyag- és vitaminforrások. Az elkészítésükhöz nincs szükség másra, csak egy megfelelő smoothie-gépre. Az asztali gépeknél rendszerint kevesebb funkcióval rendelkeznek, viszont az elsődleges feladatukat tökéletesen végzik. Kancsó helyett jellemzően poharat használhatunk, ami lezáró kupakkal is rendelkezik, így mindenhova magunkkal vihetjük; nincs szükség az elkészített ital áttöltésére, így időt spórolunk meg, és kevesebbet kell mosogatnunk. 

Nem mehetünk el szó nélkül a gyümölcsfacsaró gépek mellett sem. Ezek a készülékek kifejezetten gyümölcslevek készítésére alkalmasak, széleskörű használatról nem beszélhetünk. Képesek különválasztani a gyümölcsök és zöldségek levét az elkészítés során keletkező sűrűbb részektől, így az elkészült italok állaga inkább a boltban kapható gyümölcslevekéhez hasonló.

Ha kiválasztottuk a turmixgép típusát…

A számunkra megfelelő turmixgép kiválasztása érdekében más tulajdonságokat is érdemes figyelembe venni. Az egyik legalapvetőbb tulajdonság az edény mérete; a kisebb smoothie-készítők pohara fél liter körüli, a nagyobb asztali turmixgépek között viszont olyanokat is találunk, amelyek akár két és fél liter turmix elkészítésére alkalmasak. A legnagyobb edényekre akkor lehet szükségünk, ha a család részére szeretnénk előkészíteni a különböző alapanyagokat. Ha nem tudunk dönteni, érdemes a közepes méretűeket választani, azokkal aligha foghatunk mellé.

Vegyük szemügyre a leendő turmixgépünk edényének anyagát is. Az olcsóbb kategóriák esetében legtöbbször hagyományos műanyaggal találkozunk; alapvetően nincs velük gond, de karcolódnak, illetve hajlamosak átvenni az erősebb szagokat. A prémium változatuk BPA-mentes műanyagból készül, kevésbé karcolódik és leginkább az üveghez hasonlítható. Természetesen igazi üvegedényekkel is találkozhatunk; kiváló választást jelentenek, az egyetlen hátrányuk a sérülékenység, a pótlásuk nem könnyű feladat. 

Ezeken kívül fémedényekkel rendelkező turmixgépekkel is találkozhatunk; majdnem tökéletesek, de sajnos nem átláthatók.

Érdemes figyelni a gép teljesítményére is. Minél nagyobb ez az érték, a készülék annál alkalmasabb sűrű készítmények és kemény magvak darálására. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a nagyobb teljesítmény csak abban az esetben jelent előnyt, ha a kések és a rendelkezésre álló funkciók lehetővé teszik a nagyobb motorerő kihasználását. 

Jó szolgálatot tesznek azok a gépek, amelyek különböző sebességfokozat beállítását teszik lehetővé. Érdemes előnyben részesíteni azokat a készülékeket, amelyeken feltüntették a jégtörés funkciót; a valóságban ez nem önálló funkció, mindösszesen annyit jelent, hogy a motor és a pengék elég erősek ahhoz, hogy megbirkózzanak a jégkockákkal.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek