PR Cikkek

Van 5 perce, hogy saját életét megmentse? (x)

Bors

2020. február 17. hétfő 01:00

Sajnos van egy betegség, ami ugyan elsőre nem is tűnik veszélyesnek, de pont ettől az: szép lassan teszi tönkre a szervezetet.

A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

A munkával töltött hétköznapokban sokszor jelenik meg az idegeskedés és a feszültség. Olykor a vérnyomásunk is az egekbe szaladhat, amely súlyos következményekkel járhat, akár hosszú, akár rövid távon. Ha egy kicsit jobban figyelünk magunkra és az intő jelekre nem okozhat gondot számunkra a hypertónia.

Népbetegség az egész világon

Bár erről a témáról már megannyi tanulmány készült, nem lehet elégszer hangsúlyozni ezen probléma komolyságát! A hivatalos adatok szerint a világon évente egy magyarországnyi ember hal meg a magas vérnyomás okozta szövődményekben, a világ felnőtt lakosságának pedig harmada szenved ebben a betegségben. Ha pedig hozzátesszük, hogy az érintetteknek csupán a fele van tisztában az állapotával a helyzet még aggasztóbb. A Magyar Hypertónia Társaság statisztikái szerint Magyarországon tavaly a szakellátás hatmilliárd forintot költött egymillió magas vérnyomásban szenvedő ember kezelésére, és 30 milliárdot 2,8 millió ember vérnyomásgyógyszereinek ártámogatására.

Kiből lesz magas vérnyomásos beteg?

A legtöbb esetben az emelkedett vérnyomás kezdetben nem okoz jelentős panaszt a betegnek. Ezért hívják a hipertóniát "néma gyilkosnak", mert szinte észrevétlenül is képes súlyos szervkárosodásokat előidézni. Az esetek 90%-ában a magas vérnyomás kiváltó okát nem tudjuk meghatározni. Az esetek kis részében tisztázható a magas vérnyomás eredete, és a háttérben lévő betegség rendezésével a hipertónia is sokszor megszűnik.

Amennyiben a közeli hozzátartozóinál fordult már elő magas vérnyomásos megbetegedés, nagyobb az esély arra, hogy Ön is hipertóniás legyen.

A testsúly is jelentősen befolyásolja a vérnyomást. A hasi típusú elhízás, a megnövekedett zsírszövet, a szükséglethez képest jelentősen nagyobb energiabevitel serkenti a szimpatikus idegrendszer működését (így emelkedik a pulzusszám és a szív által percenként kipumpált vérmennyiség), valamint olyan hormonális változásokat indít el a szervezetben, melyek az érelmeszesedés irányába hatnak, így emelve tovább a vérnyomást.

A súlyosan emelkedett vérnyomás tüneteket is okozhat:

• Fejfájás

• Szédülés

• Szívdobogásérzet

• Rossz közérzet, fáradtságérzés

Diagnosztizáljunk helyesen!

A 25 évnél idősebb felnőtteknek évente egyszer szükséges vérnyomásukat ellenőriztetni. 25 éves kor alatt súlyos magas vérnyomás rendkívül ritka és általában vesebetegség okozza. Különösen fontos, hogy bármely életkorú nőnek rendszeresen ellenőriztetni kell vérnyomásás, ha tablettás fogamzásgátlót szed.

A magas vérnyomás alsó határértékének a 140/90 Hgmm számít. Felismerve azonban azt, hogy a normálisnál magasabb vérnyomás mekkora szív- és érrendszeri kockázattal jár, számos szakmai szervezet nemrégiben lejjebb vitte a limit-értéket. A tengerentúlon a kardiológusok már a 130/80 Hgmm-nél magasabb értékeket egyfajta „vészjelzőként” veszik, ami életmód-változtatást, esetleg gyógyszeres kezelést tesz szükségessé.

A vérnyomás otthon is mérhető. A pontos mérés érdekében ajánlott klinikai vizsgálatokkal hitelesített készüléket használni.

A klinikai minősítő pecséttel rendelkező vérnyomásmérő használatakor is be kell tartani a mérés alapszabályait, azaz:

• A mérést megelőző 1 órában ne dohányozzon, ne kávézzon, és lehetőleg ürítsen vizeletet!

• 5 perc nyugalmi helyzet után következzen a mérés!

• Ülő pozícióban, fedetlen felkaron mérjen – megfelelő karkörfogatú mandzsettával!

• Csuklós vérnyomásmérő használatakor, a kezünket emeljük meg úgy, hogy a mandzsetta a szív magasságában legyen!

• Mérés közben ne mozogjon, ne beszéljen!

• Ha rendszeresen ellenőrzi vérnyomását, mindig ugyanazon testhelyzetben, órára pontosan ugyanabban az időszakban tegye! 

Ha megbízható diagnosztikai eszközökre, vérnyomásmérőkre van szüksége, akár önmaga, akár szerettei számára, rendeljen a SIPO Webáruház széles kínálatából.


Kincses Gábor

gyógyszertári szakasszisztens

További cikkek

PR Cikkek

A kapcsolati erőszak ne legyen többé tabutéma! (x)

PR Cikkek

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM (x)

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Bréking: elfogták a szíven szúrt budapesti édesapa gyilkosát

borsonline.hu

A nagy méretű válltáskák komoly vállfájást okozhatnak

origo.hu

Bemutatták az első képet Batman szexi barátnőjéről - fotó

hirtv.hu

Deák Dániel: Hatalmas kudarc az ellenzék népszavazási kezdeményezése

kemma.hu

Rendőrt gázolt egy férfi menekülés közben Tatabányán

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „Nem így terveztük” – Bánhidi a kiesés után

origo.hu

Kérni sem kell, automatikusan jár a 25 év alattiak adómentessége

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Nincs szégyenkeznivalónk, elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel – Gulyás István

nemzetisport.hu

PL: sorozatban a negyedik bajnokiján maradt nyeretlen a Chelsea

ripost.hu

Ez az 5 tünet jelzi, hogy az omikront kaptad el

origo.hu

Az egész világon példátlan újítást vezettek be az Audi győri üzemében