Mindmegette: Libamell párolt káposztával

Mindmegette: Libamell párolt káposztával

Magazin
PUBLIKÁLÁS: 2019. november 07. 07:00
Szent Márton napja a Karácsony előtti böjtöt megelőző utolsó ünnep. Ilyenkor vágták le a hízott libákat, ezért jellemzően libahúst ettek, és újbort ittak. Most összeválogattunk néhány Márton-napi étel receptet.
Bors

Libamell párolt káposztával

Hozzávalók 4 személyre:

2 db nagyobb libamell

só, bors

vaj

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 szál rozmaring

300 ml száraz vörösbor

Káposzta:

1 kis fej lila káposzta

2 ek olaj

2 fej vöröshagyma

só, bors, cukor

2 db alma

őrölt kömény

Mindmegette

Mindmegette magazin minden csütörtökön a Borsban - keresse az újságárusnál!

Olvasson kényelmesen: fizessen elő a Borsra!

Elkészítés:

1. A libamelleket gondosan tisztítsuk meg, a bőrös felüket vagdaljuk be, aztán dörzsöljük be a húst sóval és őrölt borssal. Egy tepsit vajazzunk ki, helyezzük bele a húst a bőrös felével lefelé, tegyük mellé a meghámozott, félbevágott vöröshagymát, a megtisztított fokhagymát és a rozmaringágat. Öntsünk a hús alá kb. 1/2 l vizet, majd lefedve tegyük a tepsit a 200 fokra előmelegített sütőbe 1 órára. Az elpárolgott vizet időnként pótoljuk, és rendszeresen ellenőrizzük, hogy milyen gyorsan sül a hús.

2. Amikor a libamell már omlósan puha, távolítsuk el az alufóliát, és locsoljuk meg a vörösborral. Fordítsuk meg a húst, és további 15 percig pirítsuk. Ezután vegyük ki, és a megpirult libamelleket vágjuk 1 cm vastag szeletekre.

3. A lila káposzta külső leveleit vegyük le, vágjuk négyfelé, és a torzsáját távolítsuk el. Mossuk meg a káposztát, és reszeljük le. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg benne a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát. Tegyük a serpenyőbe a káposztát is, sózzuk, borsozzuk meg, szórjuk meg 1 csipet cukorral. Tegyük mellé a meghámozott, kimagozott, felkockázott almát, ízesítsük
az őrölt köménnyel. Pár perc pirítás után fedő alatt fonnyasszuk meg, majd közepes lángon pároljuk még kb. 40 percig.

4. Tálaláskor a felszeletelt sült húst öntözzük meg a boros szósszal, amelyben sült. A párolt lila káposztával, illetve ízlés szerint friss burgonyarösztivel vagy burgonyapürével kínáljuk.

További receptekért keresse a Mindmegette magazint!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.