PR Cikkek

Kulisszatitkok (x)

Bors

2019. július 25. csütörtök 02:00

Őszintén megvallva én az emberek azon típusába tartozom, akit érdekelnek a kulisszatitkok, hogy vajon mi zajlik a színfalak mögött, miként készülnek bizonyos termékek.

Lévén ez egy építkezős blog, különösen érdekes lehet az alábbi videó, amiben az Ytong gyártásának titkaiba pillanthatunk bele. Annál is inkább, mert olyan zárt gyártási folyamatról van szó, ami különbözik más építőanyagok előállításától.

Ami például kifejezetten szimpatikus, hogy a gyártási hulladékot mindig visszaforgatják, azaz a veszteség és a környezet terhelése minimális (a szilárdításhoz szükséges vízgőznek például a 85 százaléka újrahasznosul, ami nem semmi).

A halmajugrai gyárban kvarchomokból, mészből, cementből és vízből készülnek az elemek. Nyilván számítógépes vezérléssel zajlik szinte minden folyamat, a kifejezetten akkurátusan kiválogatott alapanyagokat így keverik össze.

A homokot például golyós hengermalomban őrlik addig, amíg el nem éri azt a finomságot, ahol már fel lehet használni. Öntéskor is számítógép méri be és keveri össze az anyagokat.

Amikor ez megvan (és kialakult az a zárt pórusszerkezet, ami például biztosítja a kiváló hőszigetelést), pórusbeton tömböket kapunk. Ezeket kiszedik az öntőformákból és egy vágógéppel feldarabolják a megfelelő méretre (nyilván számítógépes vezérléssel, mert ilyen esetekben minden milliméter számít).

A vágási hulladékot ismét felhasználják, a méretre vágott tömböket pedig úgynevezett autoklávokban nyomás alá helyezik (elég furcsa neve van: gőzérlelés) és megszilárdítják.

A végleges fizikai tulajdonságaikat ily módon elnyert építőelemeket még egyszer ellenőrzik, aztán már csak csomagolni kell (raklap, zsugorfólia) és kész.

Ez tehát egy hosszú folyamat rövid leírása. Nekem érdekes volt kicsit bepillantani a kulisszák mögé, remélem, nektek is – további infók itt, aki pedig vizuális típus, az nézze meg az alábbi videót!

Írta: Csák Gyula

További cikkek

PR Cikkek

A kapcsolati erőszak ne legyen többé tabutéma! (x)

PR Cikkek

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM (x)

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Zsidók és keresztények, népiek és urbánusok elmúlt évszázadbeli küzdelméről beszélt Márki-Zay a magyar kultúra napján

metropol.hu

Lehull a lepel, erőszakos is tud lenni II. Erzsébet királynő

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján

hirtv.hu

Szörnyű autóbaleset részese volt Arnold Schwarzenegger

zaol.hu

Farkas Imre, az egykori Zalahús tulajdonosa: „Nem tudok elég nagy köszönetet mondani…”

origo.hu

Megtalálták az okát, hogy miért nem nőnek az égig a fák

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: nagyot küzdöttek a horvátok, de Dánia újra nyert

origo.hu

Eladó a Megváltónak épített száz éves luxuskastély - galéria

kemma.hu

Busz akadt el a tatabányai halálos baleset helyszínénél

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a beugró kapus parádéja, Hollandia felőrölte Montenegrót

origo.hu

Másképp érdemes zöldség-gyümölcsöt vásárolni, mint eddig tettük