PR Cikkek

Airbnb helyett inkább adjuk ki a lakást! (x)

Címkék
ingatlan

Bors

2018. december 27. csütörtök 01:00

Közel egy évtizede tarol az Airbnb Magyarországon. Budapest belvárosában egyre többen adják ki ilyen célra a lakásukat, de ezzel párhuzamosan azok száma is nő, akik rossz tapasztalatokat szereztek. Balla Ákos ingatlanszakértő amondó: csak úgy lehetünk sikeresek, ha nem ész nélkül vágunk bele a folyamatba, összességében pedig jobban járhatunk az albérletek piacán.

Az utóbbi egy évtizedben idehaza, főként a fővárosban komoly népszerűségnek örvend az úgynevezett Airbnb. De mit is jelent ez? Az Airbnb egy online piactér, amelyen keresztül szálláshelyeket lehet kiadni és lefoglalni az interneten keresztül. A világ 191 országában több mint 2 millió hirdetést találhatunk, így bőséges választékkal nézhetünk szembe. A szakértők szerint azonban érdemes résen lenni.

Fontos az alapos felkészülés

Akik szeretnének üresen álló ingatlanukból pénzt csinálni, vagy lakást vásárolnának befektetési céllal, könnyen gondolhatják, hogy egyszerű megoldás, hogy felregisztrálják üres lakásukat a globális hálózatba és várják, hogy külföldi vagy akár magyar turisták tucatjai térjenek be szállásért, több ezer, tízezer forintot otthagyva éjszakánként. Pedig érdemes kétszer is átgondolni egy ilyen befektetést. Csak az lehet sikeres az Airbnb piacán, aki pontos és releváns adatok alapján üzleti tervet készít, beleszámítva a piaci lehetőségeket, a fix és rejtett költségeket és az emberi munka értékét is, az ingyen takarító családtagtól a folyton morgó szomszédig. Ez egy ugyanolyan vállalkozás, mintha szállodát tartana fent valaki – mondja a Balla Ingatlan ügyvezetője, Balla Ákos.

Kárt okozhatnak a külföldiek

A turistáknak kiadott – elsősorban belvárosi – ingatlannal kapcsolatos legnagyobb kockázat az állagromlás. A felügyelet nélküli külföldi vendégek gyakran kevésbé figyelnek arra, hogy milyen állapotban, mennyire tisztán hagynak el egy-egy lakást, hiszen nagyrészt semmilyen retorzióval nem kell szembenézniük. Egy bulisabb társaság például komoly felújítási költségeket okozhat. Ha ezt követően a felújítás nem történik meg, akkor mindez kiadhatatlanná és hosszú távon teljesen eladhatatlanná teszi az egyébként akár könnyen értékesíthető ingatlanunkat. Foglaláskor a szállások típusa és elhelyezkedése mellett ugyanis bizony szempont a lakás állapota is. Minden utazás értékeléssel zárul, így könnyen kereslet nélkül maradhat egy-egy rossz vélemény után még egy jól árazott otthon is. A lakások tisztán tartása, felszereltségének fenntartása ebből kifolyólag elengedhetetlenül fontos, azonban sok lakástulajdonos nem számol ezekkel a költségekkel – véli Balla Ákos.

Jobb kiadni albérletként

Balla Ákos javaslata szerint a tulajdonosok fixebb és biztosabb bevételekre és kiadásokra számíthatnak, amennyiben ingatlanjukat az albérletek között értékesítik, azaz hosszabb távra adják ki azt. A magyarországi 10-12 ezer lakást számláló Airbnb piacán ugyanis az optimális működés főleg akkor érhető el, ha a tulajdonos befektetőként gondolkodik és több lakást is fenntart, számolva a már említett folyamatos felújítási és karbantartási költségekkel.

További cikkek

PR Cikkek

A kapcsolati erőszak ne legyen többé tabutéma! (x)

PR Cikkek

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM (x)

Ez is érdekelhet

life.hu

Változás: a házorvosok csak a kiemelten veszélyeztetetteknek kérhetnek PCR vizsgálatot, a többieknek antigén tesztet kell végezniük Szlovéniában

metropol.hu

Lehull a lepel, erőszakos is tud lenni II. Erzsébet királynő

origo.hu

Diplomát hamisított magának Bangóné?

mandiner.hu

„Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt” – cikket közölt a 444.hu az ellenzék belső viszonyairól

sonline.hu

A vadászok kétharmada sajnos csak ember, puskával

origo.hu

Elegánsnak ígérkezik a Google okosórája

nemzetisport.hu

Férfi kosár NB I: győzött a Körmend, a ZTE és a Sopron is

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

nemzetisport.hu

Kézi Eb: „Hogy mennyi védésem volt!?” – a holland nyerőembernek el kellett kéredzkednie a munkából

metropol.hu

Újabb gyanús Covid-tünet? Sokan panaszkodnak erre megbetegedés után

origo.hu

Meglátta az egyetlen üres helyet a járdán, úgy parkolt le, ahogy csak a legnagyobb profik tudnak

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján